KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

De kracht van sport is eindeloos

Voor de Cruyff Foundation is 2022 een zeer speciaal jaar vanwege het 25-jarig bestaan. Bovendien zou Johan Cruijff op 25 april 75 jaar worden en daar wordt op meerdere momenten bij stilgestaan. Op 8 februari 2022 was de feestelijke kick-off met een evenement op Cruyff Court Betondorp, op steenworp afstand van het geboortehuis van Johan Cruijff, waarbij bekende ambassadeurs Frank Rijkaard, Soufiane Touzani en Marlou van Rhijn hun opwachting maakten. Met het plaatsen van een stoeptegel met de uitspraak van Johan Cruyff: ‘Als je iets voor een ander kan doen, dan moet je dat doen’, is dit op deze plek nu ook voor iedereen visueel zichtbaar. Daarnaast is vanwege het jubileum ook een ‘space to celebrate campagne’ gelanceerd. Een unieke video met beelden van de legendarisch nummer 14 waarin zijn missie, de kracht, impact en urgentie van de Cruyff Foundation centraal staan.

Drie pijlers
‘De meeste mensen kennen ons van de Cruyff Courts’, vertelt communicatie manager Babette de Koning. De terreinen waar de Foundation actief is, zijn echter veel breder. ‘Naast de inrichting van sportieve buitenruimtes zijn we zeer betrokken bij de sport voor mensen met een beperking waarbij we nauw samenwerken met sportbonden en nationale en internationale instellingen die zich ook inzetten voor deze kinderen. Daarnaast zijn er de maatschappelijke programma's, waarbij we ook onze eigen Cruyff Foundation Coaches opleiden.‘ Een mooi voorbeeld- en een door de oorlog in Oekraïne weer zeer actuele thema- is een project voor vluchtelingen op Lesbos waar niet alleen een Cruyff Court werd gerealiseerd. In samenwerking met Movement on The Ground – een organisatie die reageert op de humanitaire crisis die onschuldige mannen, vrouwen en kinderen treft die uit hun huizen zijn verdreven als gevolg van klimaatverandering, armoede en oorlog - wordt door de inzet van sportfaciliteiten en begeleiding gebouwd aan een menswaardiger bestaan voor deze vluchtelingen én meer verbinding tussen de vluchtelingen onderling en met de lokale bevolking.

Hoe het 25 jaar geleden begon

Maar hoe is de Cruyff Foundation eigenlijk ontstaan? Hiervoor moeten we dus terug naar 8 februari 1997. Na zijn carrière als voetballer en coach had Johan Cruijff nog een droom: hij wilde sport en kinderen verbinden. De oorsprong van die droom ligt in Amerika waar hij kennismaakte met de Special Olympics. Ook had Cruijff hier een buurjongen met het syndroom van Down. Deze jongen mocht en kon niet meespelen met de kinderen op straat. Maar Johan maakte spelenderwijs toch contact. Hij won zijn vertrouwen en op een dag speelde hij mee: het jongetje straalde van oor tot oor.  Johan zag het gebeuren: de kracht van sport is eindeloos. Sport is een universele taal ongeacht achtergrond, cultuur, religie of handicap. Sterker: door sport en spel komt talent naar voren, ontstaat zelfvertrouwen en wordt ontwikkeling binnen de maatschappij bevorderd. Sport maakt kinderen fitter, leert ze met elkaar omgaan, zorgt voor verbinding en helpt bij de persoonlijke ontwikkeling. Ieder kind verdient de ruimte om genoeg te bewegen. Johan Cruijff geloofde in die belofte. Sterker: het vormt al 25 jaar de basis van de Cruyff Foundation.  Anno 2022 steunt en ontwikkelt de Cruyff Foundation wereldwijd impactvolle sport en-spelprojecten en zijn er 275 (Speciale) Cruyff Courts actief in liefst 22 landen.

‘Gevleugelde’ uitspraken op Delfs Blauw vereeuwigd
Johan Cruijff was natuurlijk ook beroemd om zijn voetballogica. 'Elk nadeel heeft zijn voordeel' is een gevleugelde uitspraak. Net als 'Je moet schieten, anders kun niet scoren' en 'Italianen kunnen niet van je winnen, maar jij kan wel van ze verliezen.’ Samen met Royal Delft is er ter ere van het jubileumjaar een serie Delfts Blauwe tegels met ‘gevleugelde’ uitspraken van hem ontwikkeld. De tegels zijn te bestellen op www.royaldelft.com/cruyfffoundation. Een gedeelte van het verkoopbedrag komt ten goede aan de Cruyff Foundation.

Events
Door het jaar heen worden er ook een aantal eigen events georganiseerd zoals: een open dag, de Cruyff Legacy 14K, een run/ walk die start en finisht in de Johan Cruijff ArenA en de Cruyff Foundation Cup en in samenwerking met andere organisaties onder meer de Streetwise Cup en de Koningsspelen. ’Uiteraard zijn we heel blij dat het dit jaar weer mogelijk is om dat te doen en we zullen zeker extra feestelijk uitpakken vanwege het 25-jarig jubileum. Daarnaast zijn we bezig met een drielandenconcept voor nieuwe courts die we gaan realiseren in Londen, Barcelona en Rotterdam’, maar daar mag ik nog niet teveel over verklappen’, aldus De Koning.

Maar al het mooie werk dat de Cruyff Foundation afgelopen 25 jaar wist te realiseren en ook in de toekomst wil voortzetten, is natuurlijk niet mogelijk zonder relaties. Partners, sponsors, ambassadeurs, vrijwilligers, buurtsportcoaches, Cruyff Foundation coaches, gemeenten, sportbonden, onze maatschappelijke partners, revalidatiecentra en scholen. Op 21 september wordt het jubileumjaar in de Johan Cruijff ArenA tijdens een zogenoemd Legacy Summith afgesloten. Deze top zal inspirerende en prestigieuze hoofdsprekers samenbrengen om Johan Cruijff te gedenken en er zullen ook gesprekken zijn over onderwerpen van de volgende generatie zoals: duurzaamheid, leiderschap en inclusiviteit.

Dit artikel is ook terug te vinden in de juni-editie van 433 Magazine 

  • Cruyff Foundation

Geef jouw reactie