KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Van Breukelen bij FC Lisse Veiling

Hans van Breukelen is één van de speciale gasten tijdens de 10e veilingavond van FC Lisse op vrijdag 15 maart. De voormalig keeper maakt die week zijn debuut als ambassadeur voor Support Casper.

Van Breukelen (Utrecht, 4 oktober 1956) is misschien wel Nederlands beste doelman aller tijden. Hij kwam van 1976 tot en met 1994 uit voor achtereenvolgens FC Utrecht, Nottingham Forest en PSV. Hij speelde 73 keer voor het Nederlands voetbalelftal. Van Breukelen won met PSV zes keer het Nederlands landskampioenschap en in het seizoen 1987/88 de Europacup I. De finale van de Europacup I werd uiteindelijk beslist met strafschoppen. Van Breukelen stopte de beslissende strafschop die werd genomen door Veloso (Benfica). Daarnaast was hij een van de belangrijkste spelers van het Nederlands voetbalelftal dat in 1988 Europees kampioen werd in West-Duitsland. Hij speelde een belangrijke rol door in de finale een strafschop te stoppen. Door de beslissende momenten waarop Van Breukelen strafschoppen stopte, werd hij bekend als een strafschoppenspecialist. Dit kwam volgens hem door het ‘boekje van Reker’.

Na zijn loopbaan als speler werd Van Breukelen onder meer actief in bestuurlijke functies binnen de voetbalwereld. Zo was hij lid van de Raad van Commissarissen van PSV, toen FC Lisse de bekerwedstrijd in Eindhoven speelde. Hans: ‘Ik kan mij die wedstrijd nog goed voor de geest halen. FC Lisse speelde fantastisch en wist een uur lang de nul te houden. Zo’n bekertoernooi is toch prachtig, het haalt het beste in amateursclubs naar boven, dat hebben we ook de afgelopen jaren weer gezien!’ Na afloop van de wedstrijd ontving Hans met zijn collega’s de bestuursleden van FC Lisse aan de bestuurstafel. ‘Zelf heb ik voor zover ik mij kan herinneren nooit tegen FC Lisse gespeeld. Toen Oranje in 1984 op Ter Specke verloor van de Leidse selectie, was ik daar niet bij.’

Van Breukelen werd per 1 juli 2016 voor drie jaar aangesteld als technisch directeur van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). Het werd geen succes. Van Breukelen stopte voortijdig. Over de tegenslagen die hij ondervond, schreef hij het boek ‘Maak je comeback’. Natuurlijk te koop op de FC Lisse veiling! Een groot deel van de opbrengst van het boek komt ten goede aan Support Casper. En dat is niet zonder reden. In 2009 heeft hij afscheid moeten nemen van zijn vrouw Karin die aan de gevolgen van alvleesklierkanker veel en veel te jong is overleden.

Foto: Casper Rila

  • Lisse veiling
  • Hans van Breukelen
  • Support Casper

Geef jouw reactie

433 Magazine voortaan thuis ontvangen?

Neem een abonnement