KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

De jeugd heeft de toekomst

De liefde voor het voetbalspel zat er bij Jordy van der Star al vroeg in. Zijn actieve carrière begon bij het Amsterdamse DCG en werd vele jaren later met een tussenpauze in het doel bij de veteranen van Ajax afgesloten. De interesse in het trainersvak ontstond pas op het moment dat zoon Tex werd aangemeld bij VV Zwanenburg.

Het enthousiasme en de gedrevenheid waarmee Jordy aan de slag ging bij de jongste jeugd viel bij de vereniging snel op. Richard Padt benaderde Jordy om het nieuwe jeugdplan ‘kanjers van morgen’ waar hij en Hans Hopma zich mee bezig hielden op te pakken in de rol ‘train de trainer.’ Van het één kwam het ander en sinds vier jaar is Jordy nu hoofd jeugdopleiding van Zwanenburg, een functie die hij deze zomer neerlegt.

Het KNVB rapport ‘Winnaars van Morgen’ vormde in 2016 voor de technische commissie van Zwanenburg de basis voor een nieuwe manier om de jeugdopleiding vorm te geven. Daaruit is het vernieuwde Technisch Jeugdplan Voetbalzaken (TJP), ook wel ons Opleidingsplan, ontstaan. Jordy: ‘Het doel van de technische commissie met dit plan is om binnen enkele seizoenen een jeugdopleiding die nieuwe leden trekt en zoveel mogelijk bestaande leden behoud. Een jeugdopleiding waarbij ieder lid telt en zich op zijn eigen niveau kan ontwikkelen.’ En dat deze visie tot mooie dingen kan leiden, blijkt wel. Zo spelen alle selecties van het relatief kleine Zwanenburg bij de onderbouw (tot twaalf jaar, red) allemaal in de hoofdklasse. Onder 9-1 stuntte zelfs recent door Ajax te verslaan. Een dergelijke prestatie maakt ons natuurlijk trots en is een goede indicatie dat je hier met elkaar echt iets aan het opbouwen bent’, aldus Jordy.

Samenwerking met voetbalschool
Aan het begin van dit seizoen voerde Zwanenburg een nieuwe, ingrijpende wijziging door in de jeugdopleiding bij de onderbouw. Alle trainingen worden via een circuittraining samen met trainers van Zwanenburg verzorgd door de Justin Ruijter Academy. Jordy: ‘Het grote voordeel van deze aanpak is dat werkelijk alle jeugdleden op dezelfde manier training wordt geboden, zowel kwalitatief als kwantitatief. Techniek is hierbij het allerbelangrijkste. De oefeningen zijn zo opgebouwd dat iedereen zoveel mogelijk balcontacten heeft.’ Het enthousiasme bij de kinderen is groot, gezien de trainersopkomst en sceptische reacties van ouders, die je vaak hebt als je met iets nieuws komt, verdwijnen langzaam naar de achtergrond.

Wanneer je het niveau van de jeugdopleiding via een nieuwe visie wilt opkrikken, met als stip aan de horizon spelen in de seniorenselectie, is onderaan de piramide beginnen logisch. Maar ook in trainers met ambitie vanaf de middenbouw wordt geïnvesteerd. ‘Wij stellen ze in staat om trainersdiploma’s te halen, zoals UEFA B en C Youth. ‘Je kader wordt hiermee versterkt en draagt natuurlijk bij om ze voor langer tijd aan de club te blijven binden.’ Stabiliteit binnen een vereniging geeft niet alleen rust, maar komt ook de ontwikkeling van spelers en de sportieve resultaten (vaak) ten goede.

Dit artikel is ook terug te vinden in de zomereditie van 433 Magazine die binnenkort verschijnt.

  • VV Zwaenburg
  • jeugdopleiding
  • Jordy v.d. Star

Geef jouw reactie