KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

SVIJ heeft de wind in de zeilen

Het zijn goede tijden voor SVIJ. De club staat te boek om zijn ‘gezelligheid’ en daar voelen veel mensen zich tot aangetrokken. Zo maakt de jeugdafdeling een geweldige groeispurt door en dat komt mede door de grote belangstelling uit de meisjeshoek. Tevens beschikt SVIJ volgens Hans van Amersfoort over een hele grote groep vrijwilligers. ‘Ik neem als voorzitter in het enthousiasmeren van mensen ook graag zelf het voortouw.’

De laatste jaren is veel in positieve zin veranderd op sportpark Zeewijk in IJmuiden, een complex waar ook Stormvogels de thuisbasis heeft. Zo telt SVIJ nu ongeveer vijfhonderd leden. De stevige groei maakte onder meer de uitbreiding van het aantal kleedkamers noodzakelijk. Op facilitair gebied werd ook het clubhuis onder het bewind van Van Amersfoort en zijn mede bestuursleden aangepakt. Zo werd volledig met eigen middelen een nieuw dak en een nieuwe bar gerealiseerd. Ook constateert de voorzitter dat het aantal reclameborden langs het hoofdveld flink is toegenomen. ‘We gaan daar ook heel zorgvuldig mee om. Bij ons wordt ‘oude’ borden ook direct weggehaald.’ Het begrip duurzaamheid wordt bij SVIJ ook met rode letters geschreven. Zo zijn alle kleedkamers en de kantine voorzien van led-verlichting en ligt er een mooi plan klaar om het dak te voorzien van zonnepanelen. Daarnaast is een hr-ketel aangeschaft. Een investering die zich volgens de voorzitter absoluut uitbetaalt.

Van Amersfoort (66) is een echte liefhebber van het spelletje. Hij voetbalt zelf ook nog bij de veteranen in een vriendenteam. ‘Er zijn jongens met wie ik al dertig jaar samenspeel. We spelen 2x 35 minuten en nog altijd op een heel veld. De regels zijn wel iets aangepast. Slidings maken doen we niet meer.’ Een ander principe wat SVIJ kenmerkt is dat ieder lid gelijk is. Dit komt onder meer naar voren in de uniformiteit in de kleding. ‘Iedereen heeft het zelfde tenue en het trainingspak.’ Het geeft je club zichtbaar ook een stukje uitstraling naar buiten toe. Het aantal aanmeldingen om in de jeugd van SVIJ te spelen is dus sterk groeiende. Een echte verklaring heeft Van Amersfoort er niet voor, maar plezierig is het zeker. Zo heeft de club nu in alle leeftijdscategorieën weer teams. Inherent aan een grotere vijver met jeugdspelers is ook dat er meer ‘talenten’ tussen zitten. Om ze te ontwikkelen heb je natuurlijk wel een sterk kader nodig en ook daarmee zijn de laatste jaren zeker gehandeld. ‘Op alle eerste teams staan gediplomeerde trainers. Deze spelen nu vrijwel allemaal in de hoofdklasse.’ Het geeft een goed beeld van de positieve ontwikkelingen die SVIJ doormaakt, want nog niet zo gek lang geleden was de situatie heel anders. Met het ontbreken van jeugdteams in de bovenbouw is er van doorstroming richting de senioren (selectie) immers geen sprake. Het aantal zelf opgeleide spelers in de hoofdmacht is zo nu nog beperkt, maar een kentering is aanstaande. Van Amersfoort verwacht dat hier vanaf 2024 verandering in zal komen en juicht dit alleen maar toe.

Senioren
Mede door de versterkte degradatieregeling vindt SVIJ zich dit seizoen met het vlaggenschip, dat speelt op de zaterdag, terug in de vijfde klasse. Het moge duidelijkheid zijn dat dit niet past bij de ontwikkeling die de club in vele gelederen doormaakt. Zo blijft er dus zeker iets te wensen voor de toekomst.

Dit artikel is ook terug te vinden in onze najaarseditie. Mis deze niet!

 

  • SVIJ
  • IJmuiden
  • voetbal West 1

Geef jouw reactie