KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

De oude garde van Teylingen

Voetbalclubs die 100 jaar bestaan. Sinds kort heeft ook R.K.V.V. Teylingen een plaatsje in deze lijst verworven. De club uit Sassenheim viert dit bijzondere jubileum met een groot aantal activiteiten. 100 jaar is een mooi moment om terug te gaan in de tijd, maar ook om een blik op de toekomst te werpen. Uiteraard doen we dit met een select groepje clubiconen te weten: Jaap van Vliet, Theo van der Vlugt, Wil van der Krogt, Koos Hogervorst, Cees Hoogenboom, Mart van der Geest, Hans van den Berg en Ton Smit. Paul van Beek, onder meer voorzitter van de jubileumcommissie en penningmeester en wedstrijdsecretaris voor de jeugd, zorgde voor de vlekkeloze organisatie voor deze zeer geslaagde ochtend medio december.

In de bestuurskamer van Teylingen begint Paul met het aansnijden van de jubileumtaart. De stemming zit er gelijk goed in. Al snel komen de eerste verhalen los en uiteraard ontbreken de plakboeken niet. Zo vertelt Theo over een wedstrijd in Rotterdam waar hij voor de eerste keer een doel verdedigde met ronde palen. Jaap van Vliet leerde voetballen op straat via onder meer één-tweetjes met de muur. In die tijd kon je immers pas op je twaalfde lid worden van de club. Het bleek een uitstekende basis om jaren in het vlaggenschip te spelen op de rechtsbackpositie. Een plek die hij later - volgens zijn eigen zeggen te vroeg - kwijtraakte aan Wil van der Krogt. Dat deze mannen deze morgen naast elkaar zitten, kan bijna geen toeval zijn. Dat deze mutatie in de basis zich uitgerekend aan het eind van het seizoen in een kampioensjaar gebeurde, was voor Jaap best pijnlijk, erkent hij. Geboren in het jaar 1945 is hij de oudste van het stel, maar Jaap staat nog midden in het clubleven. Training geven aan de jeugd en wedstrijden leiden zijn nog steeds vaste prik. Dat laatste doet hij zelfs af en toe nog op een heel veld. ‘Wel hoop ik altijd dat er wat krachtsverschil is. Dan hoef ik iets minder te lopen’, zegt Jaap. Theo komt met het spontane idee om samen wedstrijden te leiden, zoals dat ook bij veel andere sporten ook het geval is. ‘Staat de KNVB dat eigenlijk toe?’, zo stelt hij een retorische vraag.

Voor elkaar klaarstaan
Elkaar helpen en zelfredzaamheid typeren Teylingen door de jaren heen zeker. Vrijwel alle aanwezigen blijken over twee rechterhanden te beschikken. Als leden van de onderhoudsploeg bespaarden ze de club zo ontzettend veel uitgaven. Jaap: ‘Voor de bouw van de kantine hadden we een team van wel 25 man aan het werk. We hadden een bedrag van 60.000 gulden begroot aan werk wat we zelf konden doen. Uiteindelijk bleek dat we zo op deze manier 260.000 gulden bespaarden.’ Theo weet ook nog dat hij als jeugdspeler een keer een schep moest meenemen om samen met teamgenoten - als onderdeel van de training- een leiding te graven. Dat deed je toen gewoon voor de club.’

Meer lezen? Mis dan onze wintereditie die binnenkort verschijnt niet. 

  • Telingen
  • Sassenheim
  • oude garde

Geef jouw reactie