KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

De jeugd heeft de toekomst

Als speler en later ook als trainer zette André Markus zijn eerste stappen in clubverband bij VV Kagia. Na een lange loopbaan keerde hij met een tas vol voetbalbagage afgelopen zomer terug bij zijn eerste voetballiefde. Als opvolger van Kristian Weijer is Markus (links op de foto,red.) begonnen om de jeugdopleiding bij de dorpsclub uit Lisserbroek verder te ontwikkelen. Een klus die de ervaren voetbalman op het lijf geschreven lijkt. ‘De potentie op de club is zeker aanwezig.’

Zijn terugkeer aan de Kikkerbeetstraat in de functie van hoofd jeugdopleiding gaf Markus na al die jaren een gevoel van thuiskomen. ‘Er lopen ook nog steeds veel bekende gezichten op de club rond. Het is mooi dat ik mijn voetbalvisie hier nu kan delen en kan bijdragen om hier gezamenlijk voor de lange termijn iets moois neer te zetten. Corona brengt veel slechte dingen, maar vormde voor mij zeker ook een eyeopener. In het trainersvak ging veel (reis)tijd zitten en daar moet dan wel voldoende tegenover staan.’ Markus vindt het jammer dat hij bij zijn laatste club als hoofdtrainer, Hertha in Vinkeveen, sportief niet heeft kunnen oogsten omdat de competitie al snel werd afgebroken. Een nieuwe functie in de luwte en bovendien op een steenworp afstand van zijn huis bleek afgelopen zomer een uitstekend alternatief.

Volgens Markus ligt er met het bouwen van een stevig fundament voor je jeugdopleiding een mooie uitdaging bij Kagia. ‘We zijn hard bezig met het herschrijven en implementeren van een nieuw vooruitstrevend voetbaltechnisch beleidsplan om de opleiding stabieler te krijgen. Het doel is om meer structuur aan te brengen en een goede organisatie neer te zetten. Het dorp gaat de komende jaren ook flink groeien en daar moet je als club wel tijdig op anticiperen. Je wil de slag niet missen. In de onderbouw groeien we al hard en er is zeker veel potentie. Waar het om gaat is om de randwaarden zo optimaal mogelijk te maken en deze goed te benutten. Je kunt zo getalenteerde jeugdspelers beter behouden voor je club zodat ze kunnen doorgroeien naar de seniorenselectie. Een doordacht plan voor het nieuwe O23 team, wat moet dienen als een goede tussenstap, speelt daar zeker een cruciale rol in.
Lange termijn

Als hoofd jeugdopleiding kijkt Markus vooral naar de lange termijn. Wanneer je iets wil veranderen, kun je immers het beste aan de onderkant van de piramide beginnen. ‘Daar ligt wel de focus . Bovenin hebben we nog wel een gat te vullen omdat we dit seizoen geen O19-1 hebben. Meisjes/vrouwenvoetbal is nu nog relatief klein bij Kagia, maar ambities om zowel kwalitatief als in aantal flink te groeien zijn er zeker. Achter de schermen werken we met een aantal mensen met veel knowhow om dit binnen de club verder gestalte te geven. Er staat bij Kagia de komende jaren een hoop te gebeuren’, besluit Markus.

Dit artikel is ook te lezen in de 433-editie van maart die vanaf komend weekend gratis verkrijgbaar is.

  • André Markus
  • VV Kagia

Geef jouw reactie