KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Vluchtelingen strijden en juichen voor EK tijdens UNITY EURO Cup bij Zeeburgia

Op zondag 16 juni opent Carolien de Heer, stadsdeelvoorzitter Amsterdam- Oost, de regionale voorronde voor de UNITY EURO Cup 2024 bij AVV Zeeburgia in Amsterdam. De UNITY EURO Cup is een EK voor vluchtelingen, bedoeld om mensen die zwaar zijn getroffen door oorlog, conflict, discriminatie of vervolging via voetbal een positieve ervaring te bezorgen. De eerste wedstrijden beginnen om 9.30 uur en er wordt gespeeld op een half veld.

‘Voetbal is een taal die iedereen spreekt en begrijpt’, aldus Carolien de Heer, stadsdeelvoorzitter Amsterdam-Oost. ‘Het is prachtig om te zien hoe voetbal mensen kan samenbrengen en een gevoel van gemeenschap kan creëren, vooral voor degenen die hun thuis hebben moeten ontvluchten. Ik waardeer het initiatief van de KNVB enorm en ben trots dat we dit mooie evenement in ons stadsdeel mogen aftrappen bij Zeeburgia. Ik wens alle deelnemers veel sport- en spelplezier en wil benadrukken dat het belangrijkste niet is om te winnen, maar heb samen een fijne sportieve tijd.’

Met ruim 140 deelnemers, met en zonder vluchtverleden, belooft het toernooi een dag vol sportieve hoogtepunten te worden. De wedstrijden worden geleid door statushouders die via het 'Refugee Referee' programma van Zeeburgia zijn opgeleid tot clubscheidsrechters.

‘Zeeburgia is van oudsher een echte volksclub waar iedereen welkom is’, aldus Zeeburgia-voorzitter Huub Wilbrink. ‘Dat geldt ook voor nieuwe Amsterdammers. Ik ben enorm trots dat we deze voorronde kunnen hosten en laten zien hoe het ook kan. Sport verbindt, zowel op als naast het veld. We hopen dat dit andere clubs inspireert. Daar blijven wij ons voor inzetten.’

Vluchtelingen EK in Nyon
Naast het plezier en de sportiviteit staat er ook iets op het spel. Zo maken alle deelnemers kans om geselecteerd te worden voor het team dat Nederland zal vertegenwoordigen tijdens de UNITY EURO Cup van 9 tot 11 oktober in het Zwitserse Nyon.
Het team dat Nederland vertegenwoordigd zal bestaan uit twaalf spelers, waaronder minimaal acht statushouders. De uiteindelijke selectie wordt gemaakt door coach en voormalig profvoetballer René van Rijswijk tijdens de landelijke finale op 1 september in Zeist. De UNITY EURO Cup in Nyon wordt georganiseerd door de UEFA en VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

EURO 2024
Het voorrondetoernooi bij Zeeburgia staat in het teken van Wereldvluchtelingendag (20 juni); een door de Verenigde Naties uitgeroepen dag om aandacht te vragen voor vluchtelingen wereldwijd. Na de sportieve activiteiten kunnen de deelnemers genieten van de openingswedstrijd van het Nederlands elftal op EURO2024 tegen Polen, die op een groot scherm wordt vertoond. UNHCR Nederland-directeur Andrea Vonkeman zal dit moment inluiden.

Vluchtelingen betrekken via verenigingsleven
De UNITY Cup in Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door de KNVB, UNHCR Nederland en Stichting Life Goals. De organisaties streven ernaar een duurzaam model te introduceren waarbij vluchtelingen actief betrokken worden bij het verenigingsleven en een positieve sportervaring beleven. Sport heeft de kracht om levens te veranderen, vooral voor degenen die gedwongen zijn te vluchten.

Foto: KNVB Media

 

  • UNITY EURO Cup 2024
  • Zeeburgia
  • vluchtelingentoernooi
  • Stichting Life Goals

Geef jouw reactie