KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

A.S.C stokoud en springlevend!

In de Leidse regio is A.S.C. een vereniging met een roemrijk verleden. De Ajax Sportman Combinatie vierde op1 juni 2022 haar 130-jarig bestaan en behoort zo tot de oudste verenigingen van het land. Ondanks de hoge leeftijd is A.S.C. nog zeer vitaal. De voetbal- en cricketclub betrok in 2017 een nieuw sportpark met vier velden en dat leidde tot een stormachtige groei. ‘We zijn qua ledenaantal verdubbeld en moeten zelfs nadenken over een wachtlijst’, aldus voorzitter Coen Verdegaal.

Wens

Met de verhuizing kwam een lang gekoesterde wens uit. ‘We wilden naar een complex met meerdere velden. Voorheen hadden we één veld midden in het dorp. Heel gezellig, maar de rest huurden we op verschillende locaties in de omgeving.’ Dat de jeugd de toekomst heeft, beseffen ze ook bij ASC voetbal heel goed. Verdegaal: ‘Daar hebben we in ons beleid de laatste jaren nadrukkelijk op ingezet. De aanstelling van een hoofd jeugdopleiding speelt daar een belangrijke rol in. Dat heeft de ontwikkeling een stuk makkelijker gemaakt.’

Jeugdopleiding

Met ingang van het seizoen 2022-2023 zal de ervaren voetbalman Jan Reurings de taak krijgen om de jeugdopleiding verder uit te bouwen, zeker ook voor de breedtesport. Plezier staat bij ASC echt voorop. Ook de meerwaarde van meiden- en vrouwenvoetbal wordt door Verdegaal erkend. ‘Het geeft een nog leukere, familiaire sfeer op je club.’ Naast enkele vrouwenteams is ASC vanaf de onderkant van de voetbalpiramide aan het bouwen. Zo zijn er ploegen onder O8, O10 en O11 en onze wens voor de langere termijn is om in alle leeftijdscategorieën minimaal een team te formeren om zo te zorgen voor een optimale doorstroming.

De explosieve groei van het aantal jeugdspelers bij de voetbaltak heeft zich sportief uitbetaald. ASC loopt zelfs voor op de zelf geformuleerde doelstelling om de hoogste teams in iedere categorie in de hoofdklasse te laten spelen, want ook op divisieniveau kom je de naam ASC al tegen. Trots op het verleden is de club zeker ook. Wie de lange geschiedenis van de KNVB-bekerfinales bekijkt, ziet dat ASC ooit een keer in de finale stond. Deze werd, toen onder de naam Ajax Leiden, met 3-1 verloren van Velocitas Breda. Daarnaast kwam de landstitel ooit door toedoen van ASC niet bij Feyenoord, maar bij diens stadsgenoot Sparta terecht. De rijke historie van de club komt anno 2022 naar voren uit de deelname aan de Klassieke Veteranencompetitie waar de oudste club uit de wijde regio het tegen elkaar opnemen. Onder meer Sparta Rotterdam, Koninklijke HFC en VOC en ja ook Ajax Amsterdam van 1900 zijn de tegenstanders.

Van de zondag naar de zaterdag

A.S.C. is van oudsher een echte zondagclub, maar zal dit seizoen voor het eerst op de zaterdag uitkomen. Verdegaal heeft er zo zijn bedenkingen bij en had dit graag anders gezien. ‘Het is wel een gevoelig puntje. Als vrijwel alle andere clubs om ons heen die beslissing nemen, moet je eigenlijk wel mee. Ook voor de lagere seniorenteams, waar wij er een aantal van hebben, vind ik deze ontwikkeling zorgelijk. Er moeten wel voldoende tegenstanders overblijven om tegen te kunnen spelen om voetbal ook op zondag aantrekkelijk te houden.’ Voor ASC, dat zich afgelopen seizoen zonder nacompetitie wist te handhaven in de tweede klasse, wordt het volgens Verdegaal een mooie uitdaging om zich op de zaterdag goed staande te houden op dit niveau.

Bij A.S.C. is er naast voetbal ook ruimte voor cricket. Met deze afdeling wil de club ook graag groeien en ja dat kan zeker ook voor de voetballers een meerwaarde zijn. Wat is nu leuker om bij dezelfde club aan het einde van het seizoen in de zomer lekker te kunnen blijven sporten, zonder dat je op zoek hoeft naar een alternatief elders?

Dit artikel publiceren we ook in de oktober-editie van 433 Magazine die eerdaags verschijnt.

  • A.S.C.
  • Coen Verdegaal

Geef jouw reactie