KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Geduld eindelijk beloond!

Welke huidige speler van het Nederlands elftal begon zijn carrière bij FC Abcoude? Het correcte antwoord op deze lastige quizvraag is Matthijs de Ligt. Hij is niet de enige (bekende) prof die de kleine plaats in de nabijheid van Amsterdam, maar behorend tot de provincie Utrecht, voortbracht. Ook onder meer Edson Braafheid, Serginho Greene, Joris van Overeem en Ruud en Danny Hesp speelden in de jeugd voor FC Abcoude. De club, die in 2023 haar 50 jarig bestaan viert, telt ruim 900 leden. Winand Paulissen is thans de ‘bestuurlijke’ aanvoerder. Een mooi verjaardagscadeau is in aantocht Na jaren hard werken en voorbereiden kan de club een nieuw clubgebouw gaan realiseren dat volledig met eigen middelen via onder meer een obligatieplan wordt gerealiseerd.

Zijn eigen bagage als voetballer ligt in het Zuid-Limburgse. Paulissen speelde voor diverse clubs in de eerste- en tweede klasse. Na een verhuizing naar het Westen raakte hij via zijn zoon betrokken bij FC Abcoude en maakt hij zelf ook zijn rentree op de velden. ‘Ik speel nog wekelijkse mijn wedstrijden in het vierde.’ Met onder meer een drukke baan lag het voorzitterschap zeker niet direct voor de hand. Toch voelde Paulissen zich geroepen om de handschoen op te pakken en nu zijn we acht jaar verder. Als voorzitter kijkt hij met een goed gevoel terug op afgelopen jaren waarin FC Abcoude een aantal mooie ontwikkelingen heeft doorgemaakt. ‘Zo is er in het begin veel aandacht geweest voor de financiële huishouding, waardoor FC Abcoude een financieel gezonde club is en een nieuwbouw project als dit dus mogelijk is. Daarnaast is er bijvoorbeeld ook een kledingplan ingesteld, waardoor al onze teams van de jongste jeugd (De Calimero’s) tot het eerste team in dezelfde kleding lopen. Hierin willen we als club geen onderscheid maken.’ Ook in de organisatie is veel werk verzet. ‘We merkten dat de betrokkenheid iets minder werd. In het eerste elftal speelden veel jongens van buitenaf en de oudste jeugd haakte mede hierdoor ook vaak af. Zo hadden we ook geen O19 meer en dan wordt doorstroming natuurlijk alleen maar lastiger. We wilden graag terug naar een herkenbare selectie. Daar is veel tijd en energie in gestoken. Een groot deel van het team is weer afkomstig uit Abcoude zelf of speelt al sinds mensenheugenis voor FC Abcoude en daardoor zie je de publieke belangstelling ook weer toenemen. Wel zijn we helaas in het laatste volledige seizoen voor de coronapandemie gedegradeerd naar de derde klasse op zondag. We willen wel graag weer terug naar de tweede klasse, maar wel op onze eigen manier. Iedereen betaalt bij FC Abcoude gewoon contributie. Je moet bij ons spelen omdat je het leuk vindt en hier een uitdaging ziet.’

Om structureel stappen te maken, begin je doorgaans onderaan de voetbalpiramide. Paulissen bespeurt dat de club qua ledenaantal groeiende is en ziet ook het niveau stijgen. ‘Ook in de onderbouw hebben we veel gediplomeerde trainers rondlopen.’ Een belangrijke rol is op het technisch vlak weggelegd voor Genaro Snijders, oud-prof van onder meer Vitesse. Hij is in het bestuur verantwoordelijk voor technische zaken. ‘Daarnaast zijn we als club trots te kunnen melden dat we met ingang van het nieuwe seizoen partner worden van FC Utrecht. We zullen deel uitmaken van het door FC Utrecht ontwikkelde programma dat gericht is op het versterken en het ontwikkelen van spelers als ook het voetbalkader. In het partnership is ook aandacht voor commerciële en maatschappelijke zaken waardoor de samenwerking een veelzijdig karakter krijgt.’ Kortom, er is veel gebeurd en bereikt de laatste jaren bij deze gezonde en ambitieuze vereniging op zowel sportief- als organisatorisch vlak. Het nieuwe clubhuis is daar symbolisch voor.

Dit artikel is ook terug te vinden in de nieuwe editie van 433 Magazine die deze week verschijnt.

 

  • FC Abcoude
  • Winand Paulissen
  • Matthijs de Ligt

Geef jouw reactie