KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Met mix van talent en ervaring verder bouwen

Met een voorlaatste plaats in de tweede klasse A was HFC EDO niet direct een sportief slachtoffer van het abrupte einde van de competitie door de coronacrisis. Volgens de nieuwe hoofdtrainer Erik Metgod had de roemrijke club uit Haarlem zich echter veilig gespeeld in de resterende negen duels.

Na de winterstop draaide het team, mede omdat er een aantal belangrijke krachten terugkwamen van blessures, stukken beter. In de laatste wedstrijd die ze speelden wonnen ze verdiend met 4-1 van concurrent Marken.’ Metgod, net geslaagd voor het UEFA B-diploma, zag onder meer dit duel vanaf de kant en was volop bezig met het bekijken van potentiele aanwinsten om de selectie te versterken toen de competitie (definitief) stil kwam te liggen.

‘Een vreemde situatie. Technologische ontwikkelingen, zoals VoetbalTV komen nu goed van pas. Je wilt tenslotte wel actuele beelden hebben van potentiele nieuwe spelers om ze objectief te kunnen beoordelen.’ De pas 35-jarige Metgod is een echte clubman. Hij speelde tot de B-junioren bij de roemrijke vereniging en was al eerder als jeugdtrainer aan de club verbonden. Metgod volgt aan de Meester Jan Gerritszlaan in Haarlem Sven Roomeijer op en is blij met de kans die zijn ‘EDO’ hem biedt om het vlaggenschip te mogen leiden. ‘Ik heb hier prachtige jeugdherinneringen en ben opgegroeid in de Planetenwijk.’

Volgens Metgod ziet er voor komend seizoen rooskleurig uit voor de roodzwarten. Naast een sterke lichting jeugdspelers die doorstroomt en op divisie niveau speelde, hebben ook enkele jongens van buitenaf met veel potentie hun jawoord gegeven. De meeste van deze aanwinsten zijn al bekend met de club en kennen zo de cultuur. Zo keert Mo el Motaouakkil na korte uitstapjes bij Olympia Haarlem en SV Zandvoort terug bij EDO. ‘Bij Zandvoort, dat in onze competitie bovenaan stond, heeft hij als linksback alles gespeeld. Fantastisch om hem erbij te hebben.’ Ook met Walid Benhaddi, een creatieve, aanvallende middenvelder die ook als buitenspeler kan fungeren, is Metgod zichtbaar in zijn nopjes. Voor de voorhoede komt spits Levi van Nispen over van hoofdklasser SJC en Guus Rijs is na een ongelukkig seizoen bij Velsen gebrand om bij EDO komend seizoen weer te vlammen. ‘We hebben ons ook ingeschreven voor de nieuwe Onder 23 competitie van de KNVB. We hebben dus sowieso een bredere selectie nodig en het is zeker dat concurrentie zo toeneemt. Voormalig EDO-speler Paolo Fabbri, dit seizoen trainer van het tweede van VVH/ Velserbroek en assistent bij de hoofdmacht, is aangesteld voor dit team. Dennis Groot, een ervaren veldtrainer, blijft aan als assistent van Metgod.

Voor Metgod, die voor zijn opleiding stage liep bij ervaren mannen als Martin Haar ( RKVV Velsen) en Toon Beijer (Onze Gezellen), is het systeem absoluut niet heilig. ‘Een formatie is een instrument en geen doel op zich. Ik kijk in eerst instantie naar het spelersmateriaal dat ik tot mijn beschikking heb. Aan de hand daarvan ga je speelwijze bepalen. Liefst zie ik een dominante ploeg die vooral speelt op de helft van de tegenstander. Julian Nagelsmann van Red Bull Leipzig is een trainer die ik bewonder. ‘Ze switchen voortdurend tussen verschillende formaties en kunnen razend snel omschakelen en zijn team is heel fit.‘ Wanneer Metgod op het veld met de mannen kan starten, is nog een vraagteken. Als het aan hem ligt, is dat liefst zo snel mogelijk. We zijn op de club bezig met verschillende scenario’s en zijn daarbij uiteraard afhankelijk van de ontwikkelen m.b.t. het coronavirus en de veiligheidsmaatregelen op dit gebied.

Dit artikel is ook terug te vinden in de juni-editie van 433 Magazine die binnenkort verschijnt.

  • Erik Metgod
  • EDO

Geef jouw reactie