KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Pilot nieuwe rol assistent-scheidsrechter in voorjaarscompetitie

Niets zo vervelend als een assistent-scheidsrechter die bewust in het voordeel van de eigen ploeg vlagt, vinden veel amateurvoetballers. Assistent-scheidsrechters die als partijdig worden ervaren, vormen één van de drie grootste ergernissen in het Nederlandse amateurvoetbal. Om dit te verbeteren, start de KNVB in de voorjaarscompetitie een pilotproject bij de B-junioren waarbij de assistent-arbiters een gewijzigde rol krijgen toebedeeld.

De volgende drie mogelijkheden zullen getest worden:

1. Er wordt zonder assistent-scheidsrechters gespeeld. De hoofdscheidsrechter neemt alle beslissingen over buitenspel en uitballen.
2. De assistent-scheidsrechters vlaggen alleen wanneer de bal uit is. Zij staan daarom constant ter hoogte van de middenlijn. De hoofdscheidsrechter bepaalt vervolgens voor welk team de inworp is en neemt alle beslissingen over buitenspel.
3. De assistent-scheidsrechters wisselen in de rust niet mee van speelhelft. Zij staan dus de gehele wedstrijd aan dezelfde zijlijn, waardoor de schijn van partijdigheid mogelijk minder wordt.

Eerste pilot gestart
De eerste pilots zijn van start gegaan in de districten West I en Oost. Tijdens startbijeenkomsten in januari zijn de betrokken verenigingen geïnformeerd over de nieuwe situatie. Na afloop van de competitie, in mei/juni, wordt de pilot geëvalueerd en kort daarna zullen resultaten beschikbaar zijn.

Bron: KNVB

  • Rol assistent- scheidsrechter
  • KNVB
  • pilotproject
  • voorjaarscompetitie

Geef jouw reactie