KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Zonder vrijwilligers geen voetbal

Vrijwilliger die vele uurtjes spenderen aan hun club. Daar kun je er nooit teveel van hebben. In deze rubriek zet 433 Magazine ze in de schijnwerper. Binnen Olympia Haarlem is Frans Homringhausen een vrijwilliger die niet is weg te denken. Als wedstrijdsecretaris regelt hij het hele seizoen de veldindeling voor alle jeugd- en seniorenteams, scheidsrechters, kleedkamerindeling etc. En ja, dat is een omvangrijke klus.

Olympia Haarlem is een relatief jonge club. Frans zijn achtergrond ligt bij DCO, naast DSC’74 en TYBB, één van de drie verenigingen waaruit Olympia Haarlem in 2004 is ontstaan. Frans begon als jong kind en speelde tot ver na zijn dertigste door. Bij DCO maakte hij ook kennis met de andere kant van een vereniging. ‘Ik ben er ingegroeid via Dick Doornbos die ik hielp als omroeper en het maken van de schema’s bij de toernooien die we op de club organiseerden.’

De fusie in 2004 was voor Frans allerminst reden om af te haken als vrijwilliger. Vanaf het begin bemant hij het wedstrijdsecretariaat en zodoende is hij vrijwel altijd de hele zaterdag bij Olympia Haarlem aanwezig. Het werk is er vooral door de komst van Sportlink wel makkelijker op geworden, maar het blijft een flinke klus. ‘Veel, zoals het invullen van het wedstrijdformulier, gaat tegenwoordig digitaal en ook verzoeken voor wijzigingen van speeldag kunnen op deze manier eenvoudig worden gedaan.’ Een voorwaarde is uiteraard wel dat clubs dit tijdig checken. ‘Pas dacht een club hier een wedstrijd te komen spelen, maar de thuisploeg was er niet. Dit hadden we vooraf keurig en tijdig doorgeven. Kennelijk hadden ze dat gemist.’ Daarnaast springt Frans ook nog regelmatig bij als er een te kort is aan scheidsrechters.

Aan stoppen als wedstrijdsecretaris denkt Frans zeker nog niet. De reden is tweeledig. Enerzijds ziet hij dat een opvolger niet direct voorhanden is. Anderzijds heeft hij door de vele jaren dat hij nu bij Olympia Haarlem betrokken is warme sociale contacten opgebouwd bij de vereniging. Zo werd de voetballoze zomer overbrugd met het gezamenlijk bezoeken van wedstrijden van de honk- en softbalafdeling en na afloop een biertje te drinken. ‘Ook ga ik met een groepje op vakantie. We hebben al verschillende roadtrips door Amerika gedaan en recent zijn we naar Washington DC geweest met onder meer een rondleiding door het Witte Huis.’

Op het afgelopen seizoen kijkt Frans sportief met veel voldoening terug. Eindelijk kroonde Olympia Haarlem zich tot kampioen in de derde klasse en dat kan zomaar de opmaat naar meer zijn. ‘Ik hoor om me heen dat we een betere ploeg hebben dan vorig seizoen en dat is in de tweede klasse ook wel nodig. We willen weer meedoen om de prijzen en volgens mij is dit ook wel reëel’, besluit Frans.

Dit artikel is ook terug te vinden in de najaarseditie van 433 Magazine die binnenkort verschijnt.

  • Olympia Haarlem
  • vrijwilligers
  • Frans Homringhausen

Geef jouw reactie