KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Clemens Groot kind aan huis bij Zandvoort

Een groot deel van de zaterdag doorbrengen bij SV Zandvoort. Dat is wat Clemens Groot al vele jaren het liefste doet. Zijn maten volgen bij de veteranen, het team waar hij tot een paar jaar geleden nog zelf het doel verdedigde, met na afloop een gezellige derde helft. Wanneer ze niet gelijktijdig spelen, staan ze ook gezamenlijk als supporters van het eerste langs het veld. SV Zandvoort staat voor Groot (53) symbool voor vele, plezierige uurtjes. De sociale contacten op de voetbal ziet hij dan ook als een groot gemis in een tijd waarin weinig kan en mag.

Het seniorenvoetbal ligt praktisch stil, maar gelukkig heeft Groot nog een legitieme manier om wel het sportpark te betreden. Zo is deze clubman ook als vrijwilliger bij SV Zandvoort betrokken. Wanneer er nog een scheidsrechter nodig is, rinkelt bij hem de telefoon. ‘Het is toch zonde als een wedstrijd daarom niet zou kunnen doorgaan en het is zeker ook een mooie manier om zelf een beetje fit te blijven’, aldus Groot. Daarnaast gaan de handen net als bij een aantal maten uit het veteranenteam uit de mouwen wanneer er iets te klussen valt op het complex.

Groot is een geboren Amsterdammer. Hij speelde bij O.V.V.O op een steenworp van het oude Ajax-stadion De Meer. Op een verjaardag ontmoette hij zijn huidige vrouw Paulien van Paridon die met haar vriendinnengroep betrokken was bij SV Zandvoort. ‘Dat was in het begin als Amsterdammer even het katje uit de boom kijken en integreren, maar ik werd vrij snel opgenomen in een vriendenteam. Tot vijf jaar geleden heb ik nog in het doel gestaan van de veteranen. Ik speelde zo in een team met onder meer Piet Keur en Jan Lammers, al was laatstgenoemde vaker niet dan wel aanwezig i.v.m. andere verplichtingen.’ Wat zijn eigen sportieve hoogtepunt was? Op die vraag heeft Groot snel een antwoord paraat. ‘We zaten in een situatie dat we geen eerste team op de been konden brengen. Het bestuur heeft ons (het derde) toen gevraagd om door te schuiven. Anders zouden ze immers verplicht degraderen. In dat jaar werden wij tot grote verrassing zelfs kampioen en mochten we op de kar door het dorp.’

Supporter is Groot zeker ook van zijn zoons Roxy (24) en Micky (19). ‘De oudste zit een beetje tussen 1 en 2 in en de jongste is keeper van de O19-1. ‘Natuurlijk zou ik het als vader leuk vinden en trots zijn als ze samen in 1 terecht zouden komen.’ Groot ziet het liefst een herkenbaar eerste team met zoveel mogelijk jongens uit Zandvoort. Het niveau van het voetbal is zeker ook belangrijk. ‘We willen graag naar de eerste klasse. Je krijgt dan ook te maken met een aantal mooie tegenstanders. Vorig jaar stonden we bovenaan in de tweede klasse op het moment dat de competitie werd afgebroken. Helaas heeft de KNVB ons niet laten promoveren. Ik weet eigenlijk niet waarom en ook dit seizoen waren we weer sterk gestart.’ Waarschijnlijk moet SV Zandvoort geduld blijven betrachten voor het daadwerkelijk omhoog mag in de voetbalpiramide. Als er in de laatste maanden van het seizoen ook weer door de senioren en veteranen lekker in teamverband gevoetbald mag worden, dan is dat al een overwinning op zich. Dat Groot bij dat heugelijke moment op de club aanwezig is staat wel vast.

Dit artikel is ook gepubliceerd in de maarteditie van 433. Mis deze uitgave niet!

  • SV Zandvoort
  • Clemens Groot

Geef jouw reactie