KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

KNVB gooit voetbalpiramide op de schop

De KNVB gaat met ingang van het nieuwe seizoen een aantal veranderingen doorvoeren in de voetbalpiramide. De vertegenwoordigers in de ledenraad hebben zaterdag in meerderheid ingestemd met de voorstellen.

De hoofdklasse wordt vanaf 2022-2023 omgedoopt tot vierde divisie. Zo sluit deze divisie qua naamgeving logischer aan bij de rest van de voetbalpiramide. Met de nieuwe naamgeving is duidelijker wat de plek is van deze divisie in de voetbalpiramide.
Er wordt met ingang van het seizoen 2023-2024 gemengd ingedeeld in de derde, de nieuwe vierde divisie én de eerste klasse. Gemengd indelen betekent dat zaterdag- en zondagteams bij elkaar in één poule zitten. Hierbij bepaalt het thuisspelende team de speeldag, met uitzondering van principiële zaterdagclubs die het recht op de zaterdag als speeldag blijven hebben.

Het totale aantal poules in de eerste klasse tot en met de derde klasse wordt teruggebracht. Verspreid over de seizoenen 2022/’23 en 2023/’24 wordt het aantal eerste klasse poules teruggebracht van elf naar in totaal acht poules. Voor de tweede klasse geldt dat de huidige 22 poules worden teruggebracht tot 16 poules en voor de Derde klasse wordt er terug gegaan van 42 poules naar 32 poules. Dit bekent dat er komende twee seizoenen een versterkte degradatieregeling van toepassing is.

In de vierde- en vijfde klasse wordt flexibel omgegaan met het aantal teams per poule. Dit is afhankelijk van het aantal teams in de regio en het maatwerk om de reisafstanden te beperken. Vanaf het seizoen 2023/’24 is het niet meer mogelijk om een nieuw eerste team op een andere speeldag in te schrijven in de standaardcompetities.

Het wordt voor alle seniorenspelers mogelijk om uit te komen in zowel de zaterdag als de zondagcompetities. Hiervoor geldt een uitzondering voor de standaardteams, het is alleen mogelijk voor spelers die mogen uitkomen in een Onder 23 team om in beide standaardteams te spelen. De komende periode zal er nog ruimte blijven voor maatwerk als de situatie hier, in bepaalde competities en districten, om vraagt.
De nieuw aangenomen maatregelen zorgen voor een smallere piramide in de (sub)top. Dit heeft tot gevolg dat er de komende seizoenen met een versterkte degradatie gewerkt moet gaan worden. Voor de clubs die dit mocht overkomen is dit natuurlijk niet prettig, maar voor een optimale voetbalpiramide is dit een noodzakelijk kwaad. De voordelen van de nieuwe voetbalpiramide wegen immers zwaarder dan de nadelen.

Wat zijn de voordelen van de nieuwe voetbalpiramide?

Door het gemengd indelen in de Derde divisie, Vierde divisie en Eerste klasse en het terugbrengen van het aantal poules in de top van de voetbalpiramide ontstaan er sterkere competities met kleinere krachtsverschillen. Hiermee krijgen de competities een kwaliteitsimpuls.

Er ontstaat een betere aansluiting tussen de Eerste klasse en de nieuwe Vierde divisie.

De competitieopzet sluit beter aan bij de wensen van spelers zoals dit naar voren is gekomen uit onderzoek.

Ook in de vierde- en vijfde klasse kunnen er veel meer regionale competities georganiseerd worden met veel derby’s en met spannende en gelijkwaardige competities waardoor de reisafstand wordt beperkt.

Bron: KNVB

  • KNVB
  • amateurvoetbal

Geef jouw reactie