KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Amsterdamse straatvoetbalsters op weg naar Qatar

Het Nederlandse elftal plaatste zich half november voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar, maar zij zijn niet de enige. Op een weliswaar heel ander level pakte ook het Amsterdamse straatvoetbalteam Thunder Domes een ticket voor een mondiaal eindtoernooi in het Arabische emiraat.

Jill Sanrodji, Emma Verdaasdonk, Jolien van der Geest, Donna Weppner, Anna Vissers, Julia Sturkenboom en Nadine Fritschy zullen Nederland van 13 tot en met 17 januari 2022 vertegenwoordigen bij de World Final van Red Bull Neymar Jr’s Five, het grootste -5 tegen-5 voetbaltoernooi ter wereld.

Aanvoerster Emma Verdaasdonk en haar teamgenoten kijken er enorm naar uit en gaan er komende tijd vol voor om tot een maximaal resultaat te komen. Het avontuur begon op zaterdag 23 oktober. ‘De vriend van Jill werkt bij Red Bull. We hoorden zo over dit toernooi en vervolgens is het balletje gaan rollen. Het leek ons wel een leuke uitdaging met een reis naar Qatar op het spe en zijn er met een positieve instelling heengegaan. We hebben een team met goede voetbalsters. Of we een kans maakten, wisten we echter niet, want de tegenstanders en hun niveau kenden we niet. Die bleek te verwaarlozen, want Thunder Domes toonde zich oppermachtig.

Verdaasdonk (21) is zelf op het veld actief in het eerste van RCL uit Leiderdorp. Daarnaast voetbalt ze wekelijks bij Footy in Amsterdam in een 6- tegen- 6 competitie voor vrouwen. Dat geldt ook voor de andere speelsters. ‘Met de meesten van hen zit ik daar in hetzelfde team. Ik ben daar na een tip van Jill begonnen in de zomervakantie. Zo blijf je ook na het seizoen lekker actief.’ Voor Verdaasdonk is het een welkome afwisseling met het veldvoetbal. ‘Het gaat zo veel sneller, je hebt geen vaste positie en je kan nooit even verzaken.’

Na het binnenhalen van het ticket was het tijd om nieuwe plannen te smeden met het eindtoernooi als fraaie stip aan de horizon. ‘Je merkt duidelijk dat iedereen er echt voor wil gaan en dat is mooi om te zien. Zo zijn we ook op zoek gegaan naar een goede coach om ons optimaal voor te bereiden en zullen we zeker wat oefenwedstrijden 5-tegen-5 gaan spelen.’ Red Bull Neymar Jr’s Five kent een interessant spelconcept. Elk team heeft vijf spelers, het veld is kleiner en er is geen keeper. Als een team scoort dan moet er een speler uit van de tegenpartij. De wedstrijd duurt 10 minuten, tenzij een team vijf doelpunten maakt en alle spelers van de tegenpartij eruit heeft gespeeld. Als de wedstrijd na 10 minuten eindigt in een gelijkspel, vindt er een 1-tegen-1 duel plaats. De eerste die scoort wint het duel en de wedstrijd.

‘Hoe ver we kunnen komen, is lastig in te schatten. We weten ook nog niet welke landen er allemaal een team sturen.’ Dat het toernooi in Qatar gespeeld gaat worden, vindt ze wel bijzonder. ‘Een land waar je normaal niet zo snel zou komen en ja we verdiepen ons ook in Do’s en Don’ts daar. Zeker is dat het een unieke ervaring gaat worden. Ik kan niet wachten tot het zover is.’

Dit artikel is ook terug te lezen in de laatste editie van 433 Magazine

  • Thunder Domes
  • Emma Verdaasdonk

Geef jouw reactie