KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

De oude garde van SC Buitenveldert

Voor SC Buitenveldert is 2024 een zeer speciaal jaar. De club, die in 1974 ontstond uit een fusie tussen Ahrends VC en SCA, viert haar 50ste verjaardag. Met rond de 1350 leden is SC Buitenveldert één van de grootste sportclubs in Amsterdam. Het eerste mannenteam komt thans uit in de derde klasse, maar wil sportief meer. Daarnaast staat de club ook te boek die met het meiden-vrouwenvoetbal al jaren scoort. Met voorzitter Paul Rijnierse, Rein Rog, George IJkelenstam, George Meijster, Trude van Berkum, Marjon Vredeveld, Erwin Strikker en Peter Weilenmann spraken we over het heden, verleden en toekomst van dit Amsterdamse voetbalbolwerk.

De maandagochtend is niet het eerste moment waaraan je denkt aan roering bij een voetbalclub, maar bij SC Buitenveldert is dat anders. Ook vandaag is er een enthousiast clubje vrijwilligers in touw en zeker niet alleen omdat er een interview voor 433 Magazine voor de rubriek de oude garde op het programma staat. Het gevarieerde gezelschap blijkt met zorg te zijn samengesteld door voorzitter Paul Rijnierse. Vol lof begint hij te vertellen over wat deze mensen voor de club allemaal doen en betekenen. Eén van hun is Rein Rog. Zoals vaak het geval is, begint het vaak met een zoon en bij SC Buitenveldert dus ook zeker met een dochter, die wil gaan voetballen. Ook bij Rein verliep de route richting de club op deze manier. Maar wat doe je zelf als je zoon na een invalbeurt in het team van zijn zus korfbal toch leuker vindt? Rein bleef zelf bij SC Buitenveldert en groeide daar uit tot een zeer gewaardeerde vrijwilligerskracht. Zo was hij lange tijd actief als penningmeester en lid van de jeugdcommissie. Thans houdt hij zich onder meer bezig met de organisatie van het jubileum dat op zaterdag 8 juni groot gevierd gaat worden en is hij samen met Peter Weilenmann verantwoordelijk voor de inkoop.

Meiden-vrouwenvoetbal
Wie SC Buitenveldert zegt, zegt meiden-vrouwenvoetbal. Op dit gebied was de club in de jaren zeventig een echte trendsetter. Voor Trude van Belkum was het de gelegenheid om op 18-jarige leeftijd eindelijk in clubverband te kunnen spelen en dat doet ze terwijl ze de zestig! al ruim gepasseerd is nog steeds, al is dat nu op een half veld. Van 1 en al snel 2 teams groeide deze tak, vooral ook door Trude en haar teamgenoten door het promoten van de club, in een rap tempo. Thans kent de club een indrukkend aantal meiden- en vrouwenteams. Sportieve hoogtepunten? ‘Dan noem ik zeker het winnen van de beker van het district West 1 en we zijn meerdere keren kampioen van Amsterdam geworden’, aldus Trude. Op het gebied van vrouwenvoetbal is ook Peter Weilemann een bekende naam op de club. Voor vier van zijn speelsters bij ZSGO zocht hij lang geleden een nieuwe vereniging en dat werd SC Buitenveldert. Thans is Peter al meer dan 25 jaar verenigingsmanager op de club en hoewel dit een betaalde functie is, hoort hij volgens Paul zeker betrokken te worden bij dit verhaal.

Het volledige artikel publiceren we in de voorjaarseditie.

  • SC Buitenveldert
  • Amsterdam
  • oude garde

Geef jouw reactie