KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Noordwijk gaat terug in de tijd met historisch voetbalduel

Meer dan tweehonderd jaar geleden (1789) werd op de grens tussen Noordwijk en Noordwijkerhout de allereerste voetbalwedstrijd in Nederland gespeeld. Niet zoals we dat nu kennen op een grasveld, met goede belijning en arbitrage, maar halverwege de Gooweg tussen Noordwijk en Noordwijkerhout. Ruim 230 jaar later wordt deze wedstrijd op zaterdag 11 september overgespeeld.

Op de kostschool van Joseph de Veer in Noordwijk werd aandacht besteed aan sportieve activiteiten. Tijdens het verblijf van John Skinner, een van de Engelse leerlingen, wordt er bijvoorbeeld een sportdag georganiseerd waarbij worstelen en hardlopen op het programma staan. De Engelsen blijken goed in hardlopen, de Duitsers in worstelen. Dan introduceert Skinner iets nieuws: football. Om een algehele winnaar aan te wijzen, wordt er een wedstrijd georganiseerd en een weddenschap afgesloten. De Engelse jongens, acht in getal, nemen het op tegen de rest: Nederlanders, Duitsers, Polen, Denen, Russen en Zweden. De Engelsen, bekend met het spelletje, winnen. Met het gewonnen geld worden de verliezers getrakteerd in een herberg ergens in Noordwijkerhout. De wedstrijd vond dus niet plaats op een afgebakend terrein zoals tegenwoordig, maar op de Gooweg.

Een voetbal was blijkbaar op de kostschool aanwezig, dus er zal vaker een balletje zijn getrapt. De aftrap was halverwege de Gooweg. De Engelsen moeten de bal in Noordwijkerhout zien te krijgen, het andere team in Noordwijk. Het ging er ruw aan toe, er werd tegen schenen geschopt en Skinner vergeleek de wedstrijd met een Grieks slagveld.

Toneelvereniging ODI brengt de personages rond de Franse School van De Veer anno 1789 weer tot leven. Teams samengesteld uit walking footballers van de lokale voetbalclubs zullen vervolgens op ludieke wijze hun voetbaltechniek demonstreren. De wedstrijd begint op Open Monumentendag, zaterdag 11 september om 11.30 uur en zal om ongeveer 12.30 uur zijn afgelopen. Gespeeld wordt op het sportveld van het Teylingen College, locatie Leeuwenhorst, Langelaan 1, Noordwijkerhout. Publiek is van harte welkom.

  • VV Noordwijk
  • historisch duel

Geef jouw reactie