KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

'Voor mij telt meer dan alleen sportief presteren'

Bij SV Hoofddorp staat er met Jorg Smeets dit seizoen een nieuw gezicht voor de groep. Onder leiding van de voormalig prof hoopt de ambitieuze club dit seizoen een prominente rol te spelen in de zondag eerste klasse. Aan Smeets zal het niet liggen. De 51-jarige trainer beschikt over een koffer vol voetbalbagage in zowel binnen- als buitenland. Na een bijzonder Chinees avontuur bij Guangzhou R&F FC in dienst van de Ajax Coaching Academy (ACA) is Smeets sinds het najaar van 2021 weer terug in Nederland.

Bij de voetbalfanaten van pakweg 35 jaar en ouder gaat bij de naam Jorg Smeets zeker een belletje rinkelen. Smeets was van 1988 tot en met 2001 als aanvaller in Nederland actief voor FC Volendam, FC Utrecht en SC Heracles en sloot zijn carrière af bij Helmond Sport. Tussendoor waren er mooie buitenlandse Europese avonturen bij Wigan Atletic, Chester City in Engeland en in Portugal bij CS Maritimo, de club van het eiland Madeira. Buiten Europa kwam Smeets ook nog uit voor het Mexicaanse Cruz Azul.

In zijn periode als voetballer ontdekte Smeets als midden-twintiger in zichzelf al een (potentiele) trainer. ‘Ik was ook altijd bezig met het sturen en coachen van medespelers en was iemand die het spelletje goed zag.’ Na het beëindigen van zijn loopbaan en halen van zijn trainerspapieren volgde bij NVC Naarden in 2003 zijn eerste klus als hoofdtrainer. Smeets bleef liefst zeven jaar. Daarna volgde vijf jaar bij Zuidvogels in Huizen. En nee, deze lange periodes als trainer bij dezelfde club berusten niet op toeval. ‘Ik vind het mooi om een hecht team te smeden en mijn visie over te brengen. Presteren is belangrijk, maar dat is zeker niet het enige wat voor mij telt. Het inpassen van jeugdspelers, spelers individueel ontwikkelen en zorgen voor verbinding zodat je echt iets achter laat. Deze aspecten zijn voor mij ook erg waardevol.’

Ajax-achtergrond

Smeets is een echte liefhebber en dat moet zich ook in de wedstrijden van Hoofddorp openbaren. Met zijn Ajax-achtergrond kan dat bijna niet anders. Smeets speelde in de jeugd vier jaar voor de Amsterdammers en later ook voor de zaterdagamateurs. Met het laatstgenoemde team promoveerde Smeets als trainer naar de derde divisie en hij werkte ook in de jeugdopleiding van de club. ‘Het doel bij S.V. Hoofddorp is zeker ook om de toeschouwers te vermaken met aantrekkelijk voetbal. Ik zie graag een team dat dominant speelt met een verzorgde opbouw van achteruit bij balbezit en vroeg druk zet als de tegenstander balbezit heeft.

Uitdaging

Op de IJvelden begint Smeets aan een uitdagende opdracht. Hoofddorp wil graag hogerop, maar geduld is een schone zaak. Gezien het grote aantal mutaties in de selectie is bouwen van een nieuw team de eerste opdracht. Lars van Rijn (Velsen), Mats de Reus (Alphense Boys), Junior Driessen (FC Volendam), Caine Brunings (k) (DWS), sluitpost Xander Kramer (Kon.HFC), Tom Kok (DEM), Darius Broxterman en Jesse van Wees ( allebei DIOS). Brahim Atmani (Lusosdb Futebol Sad / Portugal), Siyar Suvakci (Olympia Haarlem), Brenden den Breeijen (Parkstad), Stefan Batista Pereira (Arsenal) en Zakaria Bakrine (DSOV) zijn allemaal nieuwe gezichten bij S.V. Hoofddorp dat ook veel spelers zag vertrekken.

Werken in China
Op verzoek blikt Smeets ook nog even terug op zijn Chinese avontuur via de Ajax Voetbal Academie dat totaal anders verliep dan vooraf voorzien. Kort na zijn eerste tiendaagse bezoek in januari 2020 begon de coronapandemie, waardoor hij gedwongen was om cursussen aan de trainers online op afstand te doen. Pas maanden later, in augustus, reisde Smeets alsnog af naar China om daar zijn werkzaamheden, na eerst een verplichte 14-daagse quarantaine, voor de academie- het implementeren van de Ajax-visie in de opleiding- voor te zetten. ‘Het was in eerste instantie ook het idee om dit avontuur samen met mijn gezin aan te gaan, maar een internationale school bleek er niet te zijn. Heen- en terugreizen bleek door corona ook erg lastig. Uiteindelijk ben ik er zelf zonder onderbreking een jaar geweest. Waar Nederland in die periode te maken kreeg met veel maatregelen en zelfs lockdowns ging in China het leven op de normale manier verder. Smeets maakte kennis met een compleet andere wereld. Het beste voorbeeld daarvan is de communicatie. ‘In Nederland moet je alles uitleggen als je een bepaalde beslissing maakt of waarom je een oefening doet. In China volgen spelers je gewoon zonder vragen te stellen en dat geldt ook voor trainers. Ze denken misschien wel dat het ook anders of beter kan, maar ze zullen dat niet uitspreken. Om een stukje creativiteit bij spelers en zo in het voetbal te brengen en ze eigen verantwoordelijkheid te geven, is best een uitdaging.’

Na zijn vertrek uit China had Smeets afgelopen maanden de handen vrij om de ‘verloren’ tijd met familie en vrienden in te halen en natuurlijk ook om zijn nieuwe club aan het werk te zien. De voorbereiding op het nieuwe seizoen is nog maar net begonnen, maar toch durft Smeets voorzichtig al een sportieve doelstelling te formuleren. ‘Ik schat in dat we met deze vernieuwde en met zorg samengestelde selectie genoeg kwaliteit hebben om voor plek 1 tot en met 4/5 moeten kunnen spelen. Belangrijk daarbij is om jonge, zelf opgeleide spelers een kans te geven in zondag-1 om zo zeker op de langere termijn een herkenbaar eerste elftal te krijgen.

Dit artikel is ook terug te vinden in de oktober-editie van 433 Magazine

 

  • S.V. Hoofddorp
  • Jorg Smeets

Geef jouw reactie