KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

De carriere van Ruben Schaken

Ruben Schaken kwam in de periode 2002 tot en met 2017 tot meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal en schopte het zelf in zijn Feyenoord periode tot het Nederlands elftal. Van het zogenaamde ‘zwarte gat’ na zijn sportieve loopbaan had de geboren Amsterdammers geen last. Schaken startte al tijdens carrière als ondernemer en bereidde daarna stevig uit. Autoverhuur en zijn voetbalschool vormen thans de hoofdmoot.

Verder heeft Schaken zijn eigen ‘Men’s & Boys’ Fashion wear met een eigen label onder de noemer ‘By Chess’ en zijn eigen cateringservice voor de Surinaamse keuken. ‘Ik ben breed geïnteresseerd en in de gelukkige omstandigheid dat ik kan doen wat ik leuk vind. Er is geen druk meer om iets te moeten.’  En of zijn agenda nog niet genoegd is gevuld, staat Schaken ook nog aan het roer bij de onder 17-1 van BFC uit Bussum. Hoe ver zijn ambities als trainer reiken? ‘Als voormalig betaald voetbalspeler heb ik mijn UEFA C en UEFA B in een versnelde vorm kunnen halen en mijn UEFA A wil ik op termijn ook halen. Schaken pint zich nergens aan vast. Als er een leuke uitdaging voorbij komt, heb je dan in ieder geval het benodigde papiertje om direct in te kunnen stappen.’ Als jeugdtrainer werken in het amateurvoetbal vraagt voor hem zeker om aanpassingsvermogen. ‘Spelers melden zich soms af met een reden waarvan je denkt: even serieus. Maar je moet er wel respect voor hebben. Ze voetballen immers omdat ze het leuk vinden en je mag ze dus niet te hard aanpakken.’ Als bekende oude-prof merkt Schaken zeker ook voordelen. ‘Ze zijn over het algemeen wat volgzamer omdat ze weten dat je zelf als voetballer geen koekenbakker was.’

Loopbaan
Wanneer zijn carrière als voetballer ter sprake komt, valt zeker het woord trots. De Europese wedstrijden met Feyenoord en een jaar lang vast deel uit mogen maken van de selectie van het Nederlandse elftal, ook in die periode onder leiding van Louis van Gaal, waren absolute hoogtepunten. Zijn start, met een achtergrond als Amsterdammer, bij 010 was zeker niet eenvoudig. ‘Het duurde wel enige tijd voor het legioen me accepteerde en dan is het belangrijk om mentaal sterk te blijven. Als je het stadium van acceptie hebt bereikt, wat je afdwingt door te presteren, wordt je op handen gedragen door de Feyenoord fans.’ Schaken kende in Rotterdam-Zuid zelfs zo’n sterke periode dat hij zich in 2012 op 30-jarige leeftijd mocht melden bij Oranje. En zo stond hij plots regelmatig op het veld met alle grote voetballers van Nederland. ‘Een fantastische ervaring, waar ik heel dankbaar voor ben.’ Scoren voor het Nederlands elftal deed Schaken ook. In zeven interlands maakte de snelle buitenspeler twee doelpunten tegen respectievelijk Andorra en Estland. Naast Feyenoord speelde Schaken in Nederland voor SC Cambuur, Veendam, VVV-Venlo en ADO Den Haag.

Werken met talenten
Met voetbalschool Schaken richt Ruben zich de laatste twee jaar echt op talenten van BVO’s of spelers die nog bij de amateurs spelen en de potentie hebben om een stageplek af te dwingen bij een profclub. ‘Het zijn er thans een stuk of 25 van clubs zoals: Ajax, AZ, SC Heerenveen, FC Volendam en Zeeburgia. Wat we doen is een programma op maat aanbieden, waarbij ze zelf hun planning kunnen maken. Individuele trainingen op maat, in kleine groepen of begeleiden bij krachttraining zijn daar voorbeelden van. Het moet echt een toevoeging zijn op wat ze al bij hun clubs doen.’ De voetbalgenen van vader zijn ook bij zoons Kirayano en Jerayano te vinden. ‘De oudste speelt thans onder leiding van voormalig prof Joey van den Berg in SC Heerenveen Onder 14 en de jongste in Ajax Onder 13. ‘Ze doen het goed en ze hebben allebei de droom om ook profvoetballer te worden. Als jonge jongens liepen ze al rond in de Kuip om mij te zien spelen. Als vader help en stimuleer ik ze waar ik kan en daarmee put ik natuurlijk ook uit de dingen die ik heb meegemaakt in mijn eigen carrière. School staat wat mij betreft wel echt voorop. Gelukkig zijn het allebei pientere jongens. In vergelijking met mijn eigen tijd als voetballers is er op dat gebied veel veranderd. Alles is naast het voetbal een stuk beter geregeld. Zo zijn er sport- en huiswerkklassen en worden door de clubs de schoolprestaties nadrukkelijk in de gaten gehouden. Als ouder van sportieve talenten, sta je er zo niet alleen voor en dat is een positieve ontwikkeling.’ Wat Schaken zeker in de begeleiding van de talenten van zijn voetbalschool en zoons meegeeft, is om jezelf te blijven en ook anderen waar nodig te helpen en te ondersteunen. Op deze manier kom je uiteindelijk het verst.

Dit artikel is ook terug te vinden in de nieuwe editie van 433 Magazine. Mis hem niet!

 

 

 

  • Ruben Schaken

Geef jouw reactie