KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Rap voor historisch bekerduel naar de Wageningse Berg

Concordia uit Delft (opgericht in 1885) behoort tot de tien oudste voetbalverenigingen in Nederland. Hoogtepunt uit haar voetbalhistorie is de winst van de Holdert (KNVB) beker in het voetbalseizoen 1905/1906 tegen SV Rap. Maar waar is deze beker gebleven?

Sierk Coolsma, voorzitter van Concordia, is medio 2019 een zoektocht gestart naar de Holdert Beker. Hij wilde graag een replica in het clubhuis tentoonstellen ter ere van het 135-jarig lustrum van de Delftse club. Concordia schaart zich immers als kleine club in het rijtje der Nederlandse bekerwinnaars (thans de KNVB-bekerwinnaars). Een prestatie om trots op te zijn. De laatst bekende club die deze wisselbeker gewonnen heeft is Willem II uit Tilburg in 1944. Uit de archieven van zowel de KNVB als Willem II blijkt dat de beker geretourneerd is naar de bond in 1946. Sindsdien is er geen spoor meer van de beker.

In 1946 werd de Holdert Beker vervangen door de KNVB-beker (de dennenappel). Sindsdien ontvangen de winnaars elk jaar een replica voor in hun prijzenkast. Winnaars van de Holdert beker moeten het echter tot dit jaar doen met fotomateriaal. Met behulp van 3D print technieken en het beschikbare beeldmateriaal zijn replica’s vervaardigd.

Om dit stukje voetbalgeschiedenis nog eens extra opnieuw tot leven te wekken, speelt DSV Concordia een replay van hun eigen gewonnen finale uit 1906 tegen RAP Amsterdam. Deze wedstrijd vindt plaats tegen het decor van de Wageningse Berg, het oudste nog bestaande voetbalstadion van Nederland. Jan-Dirk van der Zee (directeur amateurvoetbal KNVB) en Just Spee (voorzitter KNVB) zullen na afloop van de replay de ceremoniële uitreiking van de replica’s voor hun rekening nemen.

Op zaterdag 17 september 2022 gaat de wedstrijd tussen Concordia Delft en RAP Amsterdam plaatsvinden. De aftrap is om 14.00 uur. Na afloop worden rond 16.30 uur, in samenwerking met de KNVB officieel, de replica's uitgereikt aan alle winnaars van de Holdert Beker. Daarmee is de Holdert beker in ere hersteld.

 

  • SV RAP
  • Holdert beker
  • KNVB-beker
  • Concordia

Geef jouw reactie