KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

HSV trapt seizoen af met technische dag

Het complex van VV Schoten in Haarlem-Noord was zaterdag het decor voor de jaarlijkse technische dag van de Haarlemse Scheidsrechters Vereniging. Ongeveer 40 arbiters, van jong tot zeer ervaren scheidsrechters, uitkomend in de zesde klasse tot de eerste divisie van het betaalde voetbal, vulden de kantine. De dag begon met een uitleg van scheidsrechtersbaas Dick van Egmond over de spelregels en hoe de media ermee omgaat.

Nederland is koploper in de voetbalwereld op het gebied van innovatie. De videoarbitrage staat nog in de kinderschoenen. Het wordt geleidelijk aan ingevoerd en vervangt dan de vijfde en zesde man en de doellijntechnologie. Van Egmond legt uit dat de videoref niet bij elke situatie in actie komt. Onder meer doelpunten, duels in het strafschopgebied en buitenspel worden nogmaals bekeken. De arbiter van dienst heeft langs de kant een beeldscherm om een situatie zonder de teams of coaches terug te kijken. Hij is immers eindverantwoordelijke. Maar hij staat in contact met de videoref en kan met hem overleggen. De gasten konden kiezen uit een loodzware- of intervaltraining met spelregelvragen. De loodzware training was onderdeel van de zogenaamde FIFA-test voor assistenten. 40 keer een afstand van 75 meter lopen in 18 seconden en dan 15 seconden actieve rust. Dit is de afstand van de rand van het ene strafschopgebied tot aan de rand van het andere. Het gaat dan om 3.000 meter in ruim 20 minuten.

Na een gezonde lunch was het woord aan Johan Balder. Hij legde uit hoe moeilijk assisteren is. Op de vrijdagavond liep hij langs de lijn bij MVV - Go Ahead Eagles (4-3) en was hij pas om 02.00 uur thuis. Maar daar was niets van te merken. Zelfverzekerd vertelde de 34-jarige inwoner van de Haarlemmermeer over een verkeerde inschatting van een spelsituatie met bijbehorende beelden. Op televisie stak toparbiter Kevin Blom de loftrompet over een belangrijke en correcte beoordeling van zijn assistent Johan Balder. Inmiddels heeft als assistent-scheidsrechter senior een contract van de KNVB en hoopt hij internationaal voetbal te halen. Ter afsluiting hield Balder een spelregelquiz in de vorm van een afvalrace. De winnaar ontving leuke prijzen. De HSV kijkt terug op een uiterst geslaagde dag.

Fotobijschrift: Dick Van Egmond (rechts), geassisteerd door Johan Balder (links),  laat een aantal spelsituaties zien. 

 

 

  • Haarlemse Scheidsrechters Vereniging
  • Johan Balder
  • Dick van Egmond

Geef jouw reactie