KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

'Sociale aspecten zijn minstens zo belangrijk als prestaties'

In Amsterdam is TOS- Actief een vereniging met een lange geschiedenis. De club, één van de bespelers van sportpark Middenmeer in stadsdeel Oost, bestaat al sinds 1912 en viert zodoende in 2022 zijn 110-jarig bestaan. Het aantal spelende leden ligt rond de 850 en daarmee spreekt Tot Overwinning Streven-Actief een stevig woordje mee. Menno van den Eijnden is voorzitter van deze Amsterdamse club die bekend staat om zijn toegankelijkheid en sociale karakter.

Van den Eijnden, vader van twee voetballende, dertienjarige dochters, heeft maatschappelijk betrokken hoog in het vaandel staan. ‘TOS-Actief is een superleuke club waar ik graag iets voor wilde gaan doen en daarnaast had ik ook het idee dat ik het zou kunnen.’ Hij besloot dus in het najaar van 2019 de vacante functie van voorzitter op zich te nemen. Eén van de charmes van TOS-Actief noemt Van den Eijnden de voetballende vaders op de vrijdagavond. ‘Toen ik daar van hoorde, ben ik een keer mee gaan doen en ik was meteen verkocht.’ Het bleek een goede manier om steeds meer mensen op de club te leren kennen en zo kwam op een bepaalt moment ook het voorzitterschap ter sprake. Dat er enkele maanden na zijn aantreden een virus zou gaan rondwaaien met een dergelijke impact kon hij toen nog niet vermoeden. Van den Eijnden noemt de periode met vele veranderingen en telkens weer aanpassen van de protocollen op de club een interessante periode. Je hebt er mee te dealen. Onze plannen voor een TOS-Actief 2.0 zijn er wel door bemoeilijkt, want er zijn zeker een aantal veranderingen die we als vereniging willen doorvoeren. Zo werken we met elkaar hard aan het breder maken van de piramide. We willen de jeugd langer aan ons binden en zo de doorstroom naar de senioren verbeteren. Er is wel al een aanzet voor gemaakt. Zo traint Hans Bergsma, een gerenommeerde trainer in het Amsterdamse amateurvoetbal, naast het eerste nu ook één keer in de week de 017-1 en O19-1. Voor de jongens is het natuurlijk een mooie stimulans dat zij door hem getraind worden en andersom ziet Hans ook wat er aan talent aankomt.’ Daarnaast is het natuurlijk ook goed voor de uitstraling en een teken van ambitie dat een trainer van naam voor TOS-Actief, dat met zaterdag-1 uitkomt in de vierde klasse, zich aan de vereniging wilde binden. ‘Ja, daar werd zeker verrassend op gereageerd’, aldus Van den Eijnden.

Presteren wordt echter zeker niet met hoofdletters geschreven bij de club. ‘De sociale en emotionele aspecten die bij sport komen kijken, vinden wij zeker zo belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Denk aan leren samenwerken, elkaar stimuleren, het incasseren van verlies en het vieren van een overwining. De prestatie moet je niet te belangrijk maken en daar attenderen we onze trainers en coaches ook op.’ Van den Eijnden zou verder graag zien dat het aantal senioren- en vrouwenteams op de club groter wordt. Denk bijvoorbeeld aan mensen die hier in de stad komen studeren en nog niet in clubverband spelen. Voor hun is TOS-Actief een hele leuke vereniging om zich bij aan te sluiten.’ Met onder meer 45-plus, 35-plus, walking football en het eerder genoemde initiatief van de voetbalvaders op de vrijdagavond is er sprake van een breed aanbod. ‘Wij vinden het als club belangrijk om voor iedereen toegankelijk te zijn.’ Tot slot komt de voorzitter nog even terug op het aanstaande jubileum. Dat zullen we zeker op een mooie manier gaan vieren en de kartrekker zet zelfs al in op een pertinente feestcommissie.’

Dit artikel is ook terug te vinden in de decembereditie van 433 Magazine.

  • Menno van den Eijnden
  • TOS-Actief

Geef jouw reactie