KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Koninklijke HFC (za) werkt zich op tot titelkandidaat

Olympia Haarlem en Stormvogels werden door de kenners voorafgaand aan de competitiestart bestempeld als de kampioenskandidaten in de derde klasse A op zaterdag. Koninklijke HFC heeft zich daar brutaal tussen genesteld. Sterker nog, samen met Olympia Haarlem lijkt het jonge team van oefenmeester Kelly Giessen (40) de voornaamste titelkandidaat.

Koninklijke HFC, dat uitsluitend speelt met spelers onder 21 jaar, won in 2021 al zijn acht competitiewedstrijden en ook de kraker tegen Olympia Haarlem leverde direct na de winterstop een zege op. Voor Giessen zelf komen de fraaie prestaties niet als een verrassing. Zijn team heeft immers zeker technisch gezien veel in zijn mars. Spelers opleiden voor zondag 1 blijft wel het belangrijkste doel.

Promotie, dan wel via het kampioenschap of de nacompetitie, is ook zeer welkom. Giessen: ‘Het geeft ze de kans om zich op een nog hoger niveau te ontwikkelen. Daar lopen we dus niet voor weg.’ Aan de breedte van de selectie zal het in ieder geval niet liggen. In totaal hebben Giessen, Marciano Kastoredjo (hoofdtrainer Onder 21) en Andrew Heijboer (assistent-coach, red). 36 spelers tot hun beschikking voor zowel zaterdag 1 als het Onder 21 team dat speelt op hoog divisieniveau. ‘Wekelijks kijken we welke spelers er met welk team meedoen. Zo splitsen we de groep ook op voor de donderdagtraining.’ Een constructie die volgens Giessen veel voordelen biedt. ‘Op het fysieke en mentale aspect leren ze in de derde klasse bij de senioren veel en technisch gezien is de onder 21, waarin ze spelen tegen BVO-teams als SC Cambuur , FC Eindhoven en MVV, een uitdaging.

Giessen- die bij de Koninklijke HFC startte met de O12 en daarna steeds een leeftijdscategorie opschoof – is voor het 2e jaar de eindverantwoordelijke voor zaterdag 1. Door de constructie die de club toepast, vraagt dat zeker bepaalde vaardigheden op het gebied van mentale coaching. ‘De meeste spelen liever voor de O21 en dat snap ik zeker uit het oogpunt van jonge jongens wel. Een BVO tegenstander en spelen in de stadions spreekt toch meer aan dan een willekeurige amateurclub in de derde klasse. Ik vind het daarom des te knapper dat ze zich ook in deze competitie zo weten op te laden om telkens weer een goede wedstrijd neer te zetten.’ Giessen merkt wel dat spelen voor zaterdag 1 door de sportieve successen steeds meer aantrekkingskracht krijgt. ‘In de voorbereiding op de tweede seizoenshelft speelde Olympia Haarlem, onze grote concurrent, toevallig na ons tegen VVSB. Veel jongens bleven toen toch even hangen om ze aan het werk te zien. Dat is zeker een positieve ontwikkeling.’

Competitie
De weg naar eventueel succes is nog lang en er wachten dan ook drukke maanden. Giessen vindt het eigenlijk onverantwoord om de competitie zo snel weer op te starten. ‘Het is vragen om problemen. De spelers hebben een flink aantal trainingsweken gemist en zijn gewoon minder fit dan ze zouden moeten zijn en dat leidt weer tot blessures. Je mist gewoon een groot deel voorbereiding en het is dus afwachten hoe dit uitpakt.’ Giessen die als speler van Excelsior Maasssluis jarenlang op het hoogste amateurniveau speelde, streeft ook als trainer naar het beste. ‘Ik heb me ingeschreven voor UEFA A en hoop binnenkort te horen dat ik word toegelaten voor deze cursus.’

Dit artikel is ook terug te vinden in de maarteditie van 433 die binnenkort verschijnt.

  • Koninklijke HFC
  • Kelly Giessen

Geef jouw reactie