KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

De oude garde van Legmeervogels

In 1995 bundelden RKSV VDO en VV Uithoorn de krachten door samen verder te gaan als Legmeervogels. Als oprichtingsdatum werd 7 mei 1931 van de oudste club, VV Uithoorn, aangehouden. Legmeervogels – dat haar thuisbasis heeft op sportpark de Randhoorn – telt anno 2023 ongeveer duizend leden en naast voetbal kent de club ook een bescheiden handbaltak. Met Fons en Greet Fronik, Jan Weber, Paul en Ineke Legez, Kees Verkerk, Frans Lakerveld, Frans van Zundert, Sjaak en Maria van der Tol en Ria Fens haalden we herinneringen op en spraken we over actuele thema’s die thans spelen op de club en de toekomst van Legmeervogels.

De mannen en deze keer ook opvallend veel vrouwen hebben er deze maandagavond eind februari duidelijk zin in. Ruim op tijd zit iedereen, met koffie en gebak, klaar. De gesprekken over het verleden komen aan de hand van, losse historische foto’s en plakboeken al automatisch op gang. Ria Fens, de vrouw achter de handbalafdeling, meldt ter loops ‘vereerd’ te zijn met de uitnodiging om bij deze bijeenkomst aanwezig te mogen zijn. Met alleen aandachtig luisteren, zou je wellicht al tot een heel aardig verhaal komen, maar dat is natuurlijk niet helemaal de insteek van dit rondetafelgesprek. Dat bestuurslid operationele zaken Bob van Weerdenburg, de gastheer van deze avond, en voorzitter Frank den Butter niet zomaar een groepje clubleden hebben uitgenodigd, komt al snel uit de verhalen naar voren. Wat te denken van Frans van Zundert? 74 jaar inmiddels, maar afbouwen is er zeker niet bij. Om 20.30 uur wordt hij ook vanavond als trainer weer op het veld verwacht. Van Zundert traint niet alleen een enthousiaste. omvangrijke groep mini’s, maar ook nog de junioren. In bevlogenheid heeft Van Zundert in Ria Fens (70) een gelijkgestemde. De uit een zeer sportieve familie afkomstige clubvrouw is al zestig jaar lid. Ze woont in Heiloo, toch blijft Legmeervogels en voorheen VDO haar club. Ze trainde al de B- en D-jeugd en na een lokroep van een speelster nu ook de A- jeugd. Het vrouwenteam, dat op zichzelf was aangewezen omdat een trainer ontbrak, is nu ook aangesloten. Dat het aantal leden van de handbaltak afneemt, baart haar wel enige zorgen en de coronaperiode wordt genoemd als oorzaak. Het feit dat voetbal ook bij meiden steeds populairder wordt, speelt eveneens een rol. In 2012 werd Fens vanwege haar imposante staat van dienst benoemd tot erelid.

Ook Jan Weber en de jeugd kunnen in één adem worden genoemd. Het begon allemaal een kleine 40 jaar geleden bij VDO, maar dat was eigenlijk toeval. ‘Mijn zoon Johan wilde graag gaan voetballen. Omdat VV Uithoorn hoger speelde, wilde ik hem eigenlijk daar inschrijven Op het voetbalterrein van VDO zagen we veel pupillen spelen en bij Uithoorn niet één. Uit navraag bleek dat zij geen pupillenteams hadden. De keuze viel zo op VDO. Al snel heb ik daar verschillende taken opgepakt, zoals medeleider, trainer en later ben ik ook nog gaan fluiten.’ Met onder meer de D-junioren beleefde hij mooie tijden. De Haarlem Cup was jaarlijks een toernooi om naar toe te leven en daarnaast was VDO een graag geziene deelnemer in het Drentse Nieuw-Buinen. Een wedstrijd met een jeugdteam tegen Ajax, dat door het slechte weer verplaatst werd naar stadion De Meer, was ook bijzonder. Zelf maakte Weber als senior ook nog de overstap van Sloterdijk naar VDO om daar in een vriendteam te gaan spelen met onder andere Fernand Fens (oud-voorzitter ten tijde van de fusie, red.) en Jan Smit.

Het volledige artikel is te lezen in de voorjaarseditie van 433 Magazine die komende week verschijnt.

  • Legmeervogels
  • oude garde
  • VDO
  • VV Uithoorn

Geef jouw reactie