KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Kon. HFC en RCH willen samen voetbal in de regio verder ontwikkelen

Koninklijke HFC en RCH zijn een intentieverklaring tot samenwerking aangegaan. Met de ondertekening door voorzitter Dirk Jan Rutgers (HFC) en Kees Kokkelkoren (RCH) slaan beide verenigingen de handen ineen om voetbal in de regio Haarlem – Heemstede verder te ontwikkelen.

Vertegenwoordigers van beide verenigingen gaan de komende periode onderzoeken of ze de banden die er van oudsher zijn verder kunnen uitbouwen. Kon. HFC en R.C.H blijven zelfstandige voetbalclubs maar willen meerjarig samenwerken met één doel: voetbal en vooral voetballers in de regio moeten er beter van worden.

Kon. HFC is een grote bloeiende vereniging en een begrip in de regio. Zowel het eerste elftal als de jeugdelftallen komen uit op minimaal tweede divisie niveau. Als gevolg van deze aantrekkingskracht kan Kon. HFC niet alle voetballers plaatsen terwijl amper twee kilometer verderop aan de sportparklaan in Heemstede R.C.H. gelegen is. Een kleinschalige vereniging, maar met een vergelijkbaar profiel en met goede faciliteiten én de ambitie om te groeien.

Als gevolg van de coronamaatregelen liggen, met uitzondering van het profvoetbal, alle voetbalcompetities al geruime tijd stil. Van competities tegen andere verenigingen mag dan even geen sprake zijn, saai is het allerminst op de voetbalvelden van beide clubs. Zonder supporters en in speciale tijdzones per leeftijdsgroep organiseren beide verenigingen diverse activiteiten voor de jeugd tot 18 jaar. ‘Binnen wat kan en mag doen we wat we kunnen om de jeugd te laten sporten’, aldus Kokkelkoren van R.C.H. ‘We bieden een uitlaatklep voor de jeugd van Heemstede en omstreken waarvan elke zaterdag meer dan 200 kinderen met veel plezier gebruik maken.’

Beide voetbalclubs behoren tot de oudste voetbalverenigingen van Nederland en hebben een rijke traditie. Een historie die kan worden uitgedrukt in prijzen en prestaties, maar vooral tot leven komt in de talloze verhalen van hele generaties spelers én supporters. Het zijn de mensen met de verhalen en het sportieve plezier die de verenigingen maakt tot wat zij zijn.

Rutgers: ‘Ongeacht of je jong bent of misschien al veteraan, of je gaat voor prestatievoetbal of juist recreatief speelt - we willen zo veel mogelijk mensen de kans geven plezier te beleven aan voetbal. Door de samenwerking met R.C.H. geven we meer spelers de kans te voetballen, plezier te hebben en zich te ontwikkelen. Op deze manier geven we invulling aan onze maatschappelijke functie in de regio.’

Sinds enkele jaren heeft Kon. HFC een samenwerking met Ajax waarvan de club veel geleerd heeft op voetbaltechnisch gebied, maar ook op vlak van gezondheid en organisatie. Rutgers vindt dat het moment is aangebroken dat HFC op zijn beurt kennis en kunde beschikbaar maakt in de regio. R.C.H. is daarbij een logische partner. De beide clubs hebben een vergelijkbare opvatting daar waar het gaat over de invulling van begrippen als: sportieve opvoeding, gezondheid en sociale omgang.
Naast de sportieve rivaliteit, die er ook zal blijven, is er vooral ook ruimte voor samenwerking. R.C.H. heeft een roemrijk verleden, maar is in de huidige vorm relatief klein. De afgelopen jaren is er stevig vernieuwd. ‘We zijn klaar voor de volgende stap in onze ontwikkeling, aldus Kokkelkoren die vervolgt: “We kunnen veel leren van HFC en samen er nog beter voor zorgen dat alle soorten spelers op de best mogelijke manier worden bediend.’

Kon. HFC staat aan de vooravond staat van een ingrijpende verbouwing van clubhuis en tribune. Nog deze zomer start de verbouwing van het complex aan de Spanjaardslaan. Als gevolg hiervan neemt de druk op de accommodaties alleen nog maar verder toe. R.C.H., die beschikt over fantastische faciliteiten waaronder een monumentale kantine, heeft in het kader van de samenwerking aangeboden te kunnen dienen als overloop.

De meerjarige samenwerking wordt de komende periode verder uitgewerkt hetgeen moet leiden tot een convenant dit voorjaar. De clubs richten zich in eerste instantie op de ‘voetbalsamenwerking.‘ Gedacht kan worden aan het versterken van de jeugdopleiding bij R.C.H., het opleiden en uitwisselen van spelers en trainers maar ook bijvoorbeeld scheidsrechters. Parallel wordt uitgewerkt hoe R.C.H. het komende jaar haar accommodatie kan inzetten om de tijdelijke krapte bij HFC op te vangen.

Fotobijschrift: Dirk Jan Rutgers (links) en Kees Kokkelkoren (rechts) bekrachtigen namens Koin. HFC en RCH de intentie tot samenwerking met een handtekening. 

Foto: Harry Opheikens

 

  • Koninklijke HFC
  • RCH
  • samenwerking

Geef jouw reactie