KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uitslagen

Joël Drommel van middenvelder tot keeper in het Nederlands elftal

Joël Drommel beleefde in 2020 zijn absolute doorbraak. De keeper van FC Twente maakte indruk door zijn goede prestaties in de Eredivisie en werd bekroond met een plek bij het Nederlands elftal. Piet-Jan Drommel, vader en zaakwaarnemer van Joël, zag het allemaal vanaf de zijlijn gebeuren. Hij voeden zijn kind op sportieve manier op en zag dat hij aanleg had om de top te halen. Hoe kijkt hij terug op de ontwikkeling die Joël heeft doorgemaakt?

‘Joël was zeven maanden oud toen wij naar Spanje verhuisden. Onder het genot van de Spaanse zon voetbalden wij altijd met het gezin. Als de kinderen uit school kwamen was het altijd de kinderen tegen papa. Dan moest ik ze altijd wel laten winnen natuurlijk’, zegt Piet-Jan lachend. ‘Als ouders wilden we onze kinderen altijd laten sporten, zodat ze gezond bleven en plezier hadden. Joël was een drukke, spontane jongen en zat altijd vol energie. Voetbal was voor hem dan ook een geweldige uitlaatklep.’ De familie Drommel wilde na zes jaar Spanje graag terugkeren naar Nederland. De familie kwam terecht in Zandvoort. Bij voetbalclub S.V. Zandvoort speelde Joël als jeugdspeler op het middenveld, maar liet hij ook voor het eerst als keeper zien wat hij in zijn mars had.

‘Joël was vroeger een goede voetballer en speelde bij zijn jeugdclubs als controlerende middenvelder. Hij had ook altijd wel interesse in het keepersvak. Ik weet nog wel dat Joël als keeper een jeugdwedstrijd bij SV Zandvoort speelde, omdat de keeper van het team geschorst was. Hij pakte alles. Geen spits wist die wedstrijd bij hem te scoren. Na de wedstrijd kwam oud-voetballer Piet Keur naar me toe. Hij had de wedstrijd gezien en zei dat Joël beter keeper kon worden. Ik verklaarde hem voor gek en zag dat niet zo zitten, omdat ik hem juist een hele goede voetballer vond.’ De familie Drommel verhuisden nogmaals. Dit keer van Zandvoort naar Bussum. Joël ging voetballen voor de plaatselijke voetbalvereniging SDO, maar dat avontuur duurde niet lang.

‘Joël had het naar zijn zin bij SDO en hij werd een steeds betere voetballer. Al heel snel is hij toen gescout door de KNVB om, samen met andere talentvolle voetballers, extra wedstrijden in een gelegenheidselftal te spelen. Als echte nummer zes was hij de stofzuiger op het middenveld. Hij was de man van de passes, de cornerballen en de voorzetten. Na één jaar SDO werd hij, door zijn goede prestaties, gevraagd door Almere City. In zijn SDO tijd dacht ik echt dat hij als veldspeler kon doorbreken, maar bij Almere City zag ik in dat het voor hem heel moeilijk werd. Hij kwam ten opzichte van anderen net tekort.

Halverwege het seizoen werd daar de keeper weggestuurd en toen zag ik voor hem de kans om op goal te gaan en zijn voetbaldroom op een andere positie waar te maken. Ik heb toen mijn vriend en keeperstrainer Wouter van Voorthuizen gevraagd wat hij van Joël zijn keeperskunsten vond. Hij vroeg aan mij hoelang hij al keeper was. Een week, zei ik. Dat kan helemaal niet daar is die veel te goed voor, zei van Voorthuizen toen.’ ‘Ook de trainers van Almere City waren enthousiast. De club gaf aan dat Joël vier maanden de kans kreeg om zich als keeper te bewijzen. Het keepen ging erg goed en ze wilden hem dan ook graag voor het volgende seizoen behouden. Totdat een nieuwe trainer roet in het eten gooide. De nieuwe trainer gaf Joël geen kans. We besloten meteen te vertrekken, want ik wilde dat hij wedstrijden bleef spelen. Wouter van Voorthuizen was toen keeperstrainer bij IJsselmeervogels. Ik vond het een mooie optie om Joël aan zijn hand verder te ontwikkelen. Gelukkig was er een plekje voor hem vrij bij IJsselmeervogels. Van Voorthuizen ging veel met hem trainen en hij werd steeds beter. Hij werkte er heel erg hard voor. Op maandag, woensdag en vrijdag trainen, op zaterdag een wedstrijd en op zondag weer trainen. Op die manier leerde hij in korte tijd de technische kant van het keepersvak.‘

Dit artikel van redacteur Martijn Kramer is een preview. Het volledige artikel is te lezen in de eerste editie van 433 Magazine van dit jaar. Deze uitgave staat gepland voor eind februari.

  • Joël Drommel
  • SDO
  • SV Zandvoort
  • FC Twente

Geef jouw reactie