KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Trainers nemen nieuwe spelregels onder de loep

Het nieuwe seizoen is voor de KNVB aanleiding om enkele, belangrijke spelregelwijzigingen door te voeren. 433 Magazine zette er enkele op een rijtje en vroeg een aantal trainers uit de regio hoe zij tegen deze mutaties aankijken.

‘Ik ben een groot voorstander van innovatie in het voetbal. Ik vind het daarin belangrijk dat de regels duidelijk zijn, dat ze het spel eerlijker maken en dat aanvallend voetbal wordt gestimuleerd’, aldus HBC-trainer Jasper Ketting. Verder geven ook Gertjan Tamerus, Kon. HFC, Alan Campfens, Valken’68 en Adam Natadiningrat (UNO) in de nieuwe 433 Magazine die vrijdag a.s. 30 augustus verschijnt hun mening. Hieronder alvast een voorproefje.

Het muurtje
Bij een vrije trap mogen spelers van de aanvallende partij niet langer plaatsnemen in de verdedigingsmuur van minimaal drie spelers. Het idee achter deze nieuwe spelregel is om te voorkomen dat spelers de muur ontregelen en tegenstanders wegduwen. Vanaf komend seizoen moeten ze op tenminste één meter afstand van de defensieve muur staan.

Campfens: ‘Het shirtje trekken en duwen zal door deze regel verdwijnen. Het zicht kan voor de keeper nog steeds worden beperkt door de aanvaller in de muur i.v.m. met de 1 meter afstand kan deze nog steeds in de ballijn gaan staan om het zicht op de bal te verhinderen.

Tamerus: ‘Dit vind ik een wat vreemde regel. Ik ben van mening dat je, mits je op 9.15 meter staat, overal op het veld mag gaan staan. Als een speler in de muur staat en de muur wegduwt, moet de scheidsrechter daar een vrije trap voor geven.’

De handsbal
Zowel een opzettelijke als een onopzettelijke handsbal wordt bestraft als er een doelpunt uit voortkomt. Het maakt daarbij dus niet meer uit of de speler de bal nu bewust of onbewust met de hand raakt, als er een doelpunt of directe kans uit voortkomt dan krijgt de tegenstander een vrije trap. Deze regel is bedacht om de scheidsrechter te helpen bij het beoordelen van een handsbal.

Campfens: ‘Ik vind ik dat er met deze nieuwe regel een hoop discussies bespaard gaan worden, want hands is nu hands. Scoren met de hand in een aanvallende situatie is dus per definitie een vrije trap tegen.’

Natadiningrat: ‘Als het onopzettelijk gebeurt, heb je dus gewoon flinke pech.’

Ketting: Veel mensen zeggen dat het een grote wijziging is en dat alle ballen tegen de hand een strafschop is. Dit is niet waar. Als je de nieuwe tekst van de KNVB leest, lijkt het duidelijk. Ik vind alleen dat de regel voor de aanvallende ploeg en de verdedigende ploeg hetzelfde moeten zijn. Zoals ik het nu lees, wordt een schot op goal, die via een hand van een eigen speler in de goal gaat altijd afgekeurd. Dit zelfde schot is niet altijd een strafschop als hij via de hand van een verdediger naast gaat, als ik het goed lees. Dat vind ik raar en moet dan ook altijd een strafschop zijn bij een schot op goal.’

Foto: KNVB

  • Nieuwe spelregels
  • Jasper Ketting
  • Alan Campfens
  • Gertjan Tamerus
  • Adam Natadiningrat

Geef jouw reactie

433 Magazine voortaan thuis ontvangen?

Neem een abonnement