KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

De jeugd heeft de toekomst

In de rubriek de jeugd heeft de toekomst komt iedere uitgave een specialist op het gebied van opleiden aan het woord. Deze keer is dat Sjoerd Hamann van het Haarlemse Geel Wit'20.

Ondanks zijn relatief jonge leeftijd, 34 jaar, heeft hij al veel ervaring in het trainersvak. Zo was Hamann twee jaar eindverantwoordelijk voor het vlaggenschip van VEW uit Heemstede en leverde promotie naar de derde klasse op. De afgelopen vier seizoen leidde Hamann het Haarlemse United/DAVO, gelegen in Schalkwijk, waar hij ook vele jaren zelf voor speelde. Door de coronapandemie kwam er een vreemd en onverwachts einde aan dit dienstverband. Dit seizoen wacht als hoofd jeugdopleiding van stadsgenoot Geel Wit’20 een hele nieuwe uitdaging.

‘De club is de laatste jaren enorm gegroeid qua aantal jeugdleden en de cultuur is ten positieve veranderd. Er is hier veel mogelijk, maar dat gaat wel stap voor stap’, zo motiveert Hamann zijn keuze voor Geel Wit’20. Ervaring met jeugd heeft hij ook in ruime mate. ‘Voor mijn tijd als hoofdtrainer heb ik alle leeftijdscategorieën wel gehad.’ Bij de in het Houtvaartkwartier gelegen club wacht een mooie nieuw klus. Met name in de onderbouw is Geel Wit’20, dat dit jaar 100 jaar bestaat, sterk gegroeid. In totaal telt de club nu rond de 450 jeugdleden en de verwachting is dat dit door de nieuwbouw in de directe omgeving komende jaren verder stijgt. De opdracht voor Hamann is met name om een betere structuur neer te zetten en zo tevens een betere doorstroming tussen de teams te realiseren. Op de lange termijn moet dit leiden tot veel meer eigen jongens in de hoofdmacht. ‘Wat moet je kunnen op een bepaalde leeftijd en welke oefenstof past daarbij? Vaak zie je ook dat onze talentvolle spelers vertrekken naar andere clubs vanwege de opleiding. Uiteraard willen we die langer aan onze club binden. Dit kan door ze meer uitdaging te bieden zodat ze zich beter kunnen ontwikkelen.’ Om de ambitieuze plannen beter gestalte te geven zijn voor twee sterke selectieteams, O12 en O14, met Thijs Suttorp (Alliance’22, red.) en Hesdey Tevreden (DSS, red.) twee gediplomeerde trainers van buitenaf aangesteld.

Ontwikkelen
De hoogste jeugdelftallen van Geel Wit’20 spelen op dit moment in de hoofd- en eerste klasse. Het spreekt voor zich dat de club hogere doelen nastreeft, maar volgens Hamann ligt hier niet de nadruk op. ‘Ontwikkeling van spelers gaat voor het winnen. ‘ En ja, die ontwikkeling geldt zeker ook voor trainers. Wie er voor openstaat krijgt via de vereniging de kans op een trainersdiploma te halen en intern wordt zeker gekeken of er wellicht trainers zijn met ambitie en kennis die klaar zijn om een volgende stap te maken, waarbij ze kunnen rekenen op goede begeleiding. De basis ingrediënten om als vereniging niet alleen qua leden, maar ook kwalitatief te groeien zijn bij Geel Wit’20 dus zeker aanwezig. Het is aan Hamann om als hoofd jeugdopleiding sturing te geven aan dit proces en hij staat figuurlijk in de startblokken om te knallen!

Dit artikel is ook terug te lezen in de oktober-editie van 433 Magazine.

  • Sjoerd Hamann

Geef jouw reactie