KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Kwartet nieuwe spelregels in nieuwe seizoen

Met ingang van volgend seizoen wordt een aantal nieuwe spelregels van kracht, zo heeft de internationale spelregelcommissie zaterdag in Schotland besloten.

In het seizoen 2019-2020 is het niet meer toegestaan om als aanvaller in de muur van de tegenstander te staan bij een vrije trap. Zodoende tracht de aanvallende partij nu nog het zicht van de doelman te belemmeren. Aanvallers moeten vanaf volgend seizoen minstens een meter van de muur verwijderd zijn.

Bij een handsbal in een aanvallende situatie is de intentie ervan niet meer relevant. Hands is hands. Bijvoorbeeld: als een speler de bal met de hand raakt en daaruit scoort, of met een handsbal een aanval opzet waaruit wordt gescoord, dan wordt dat moment afgefloten. Dat klinkt logisch, maar nu wordt nog gekeken of er opzet in het spel is. Dat is vanaf volgend seizoen niet meer relevant.

Spelers die gewisseld worden dienen het veld bij de dichtstbijzijnde zij- of achterlijn te verlaten en niet, zoals nu, bij de middenlijn aan de zijkant van het veld. Op die manier kan tijdrekken worden voorkomen. Tenslotte is er ook nog een wijziging bij het nemen van een doeltrap. Het is voor de ontvanger niet meer verplicht om de bal pas aan te raken buiten het eigen zestienmetergebied. De doelman kan zijn medespeler dus ook binnen het eigen strafschopgebied bereiken.

De IFAB boog zich ook over het ABBA-systeem in een penaltyreeks, maar besloot daar niets aan te veranderen. Ook blijft het mogelijk gele en rode kaarten uit te delen aan leden van de technische staf.

  • Nieuwe spelregels

Geef jouw reactie

433 Magazine voortaan thuis ontvangen?

Neem een abonnement