KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Bij Meerburg komen dorp en stad sportief samen!

Voetbalvereniging RKVV Meerburg zit duidelijk in de lift. Waar veel clubs moeten vechten om het aantal leden op peil te houden is in Zoeterwoude-Rijndijk het tegenovergestelde het geval. Meerburg is niet alleen populair in het eigen dorp, maar is ook in trek bij Leidenaren en Leiderdorpers. De club is inmiddels stormachtig gegroeid naar boven de 1.000 leden. Met slechts 3,5 kunstgrasveld heeft de wedstrijdsecretaris iedere week weer een complexe puzzel om op te lossen. ‘Gelukkig hebben we aan Remco de Kler een hele goede’, aldus voorzitter Cees de Rooij.

Hoe anders was de situatie ongeveer vijftien jaar geleden. Het aantal leden van Meerburg lag jarenlang rond de 350/400. Het huidige aantal zorgt voor gepaste trots en is volgens De Rooij ook te danken aan de gemeente Zoeterwoude waar sport en bewegen beleidsmatig een belangrijke positie inneemt. ‘We hebben twee voetbalcomplexen, twee sporthallen en er is veel aandacht om mensen in beweging te brengen en te houden. Zeker ook voor ouderen.’ Sportief gezien zijn de wedstrijden tegen SJZ uit Zoeterwoude-Dorp het summum. Na het (opnieuw) mislopen van promotie via de nacompetitie staat de derby dit seizoen wederom in competitieverband op het programma in de vierde klasse. ‘Het gaat er tijdens deze duels altijd lekker fanatiek aan toe en met zo’n 700 á 800 toeschouwers is het lekker druk langs de lijn.’ De vierde klasse is door het grote aantal regioduels aantrekkelijk, maar sportief wil Meerburg met het vlaggenschip graag meer. De Rooij: ‘In de tweede klasse heb je onder meer UVS, RCL en Foreholte. Toen we nog op zondag speelde, waren we ook op dit niveau actief. Tegenwoordig kan je horizontaal overstappen. Op het moment dat wij die keuze maakten, moest je onderaan de competitieladder beginnen.’

Meerburg speelt sinds 2008 op de huidige locatie. Door de ligging, ingeklemd tussen de Oude Rijn en de spoorlijn, is er helaas geen ruimte om verder te groeien. Met het aantal teams dat de club telt is het ieder weekend dus volle bak. Zo wordt er al gespeeld op vrijdag- en zaterdagavond en ook op de dinsdag wordt er een veld vrijgehouden voor wedstrijden. Daarnaast zorgen de goede contacten met SJZ en Bernardus (Hazerswoude-Rijndijk) ook voor enige verlichting op het logistieke vlak.

Kader
Een club met de body van Meerburg heeft natuurlijk meer mooie uitdagingen. Voor ieder team heb je ook voldoende kader nodig. Op ieder selectieteam staan gediplomeerde trainers. Meerburg doet ook een beroep op ouders. Volgens De Rooij verhoogt dit de betrokkenheid. ‘Een app met de nodige instructievideo’s helpt om de breedtesportteams leuke, uitdagende trainingen te kunnen bieden. Wij vragen als een kind lid wordt bij de intake ook wat zij als ouders voor de vereniging kunnen doen. Naast training geven of leider worden, zijn er ook genoeg andere leuke vrijwilligerstaken om uit te voeren. Ik denk dat we het als Meerburg niet mogen klagen op dit gebied. Je hebt altijd wel functies waar het lastiger is om genoeg kader voor te vinden. Denk aan clubscheidsrechters en mensen die bardiensten willen draaien.’

Champions League
Volle velden met kinderen waar het plezier er vanaf spat. De Rooij kan er zichtbaar van genieten. Zo heeft Meerburg op zondag om 8.30 uur een eigen, vier tegen vier, Champions League voor kinderen van 5 en 6 jaar. ‘Zij spelen niet alleen een onderlinge competitie in teamverband met namen als Manchester City, Paris Saint-Germain, AC Milan, maar dragen ook deze clubtenues.’ De winnaar ontvangt aan het eind van het seizoen ook ‘de beker met de grote oren’.’ Een hoogtepunt in het seizoen voor de jeugd is het jaarlijkse kampeerweekend op de club. En thema-avonden en pubquizzen vergroten de verbondenheid van de leden bij deze gemoedelijke club.

Dit artikel is ook terug te vinden in onze najaarsedtitie.

 

  • Meerburg
  • Zoeterwoude
  • Cees de Rooij

Geef jouw reactie