KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

SV RAP: stokoud maar springlevend!

Welke club was zowel de eerste officiële landskampioen van Nederland als winnaar van de dubbel? Alleen de echte voetbalkenners met enig historisch besef zullen weten dat RAP het juiste antwoord is. We spreken dan over de periode van 1897 tot 1900. Voor de huidige club wordt echter 1917 als jaar van oprichting aangehouden. 

Anno 2020 is SV RAP, dat haar thuisbasis heeft op sportpark ‘t Loopveld op Amstelveens grondgebied, een bloeiende vereniging met rond de 900 leden. Opvallend is dat de club liefst 26 seniorenteams heeft, maar geen eerste elftal. Charles Kint is al vanaf 1965 lid van SV RAP en is tevens als algemeen bestuurslid nauw aan de club verbonden. Daarnaast schreef hij onder meer het fraaie jubileumboek dat werd uitgegeven ter ere van het 100-jarig bestaan in 2017.

SV RAP is een echte Amsterdamse club, zo blijkt ook uit de drie, witte kruisen die het clublogo van de roemrijke vereniging sieren. In 1999 verhuisde de club van de Amsterdamse Zuidas, het huidige terrein van SV Buitenveldert, naar de huidige locatie waar ook AMVJ speelt. Achteraf kan je stellen dat dit zeker gunstig heeft uitgepakt. Waar veel verengingen te maken hebben met een dalend aantal leden, groeit SV Rap in een hoog tempo. Kint: ‘We hebben er dit jaar weer een aantal vriendenteams bijgekregen. Die hebben meestal wel 20 á 22 spelers, dus dan gaat het hard en het is in ‘normale’ tijden ook goed voor de omzet in de kantine. We hebben in deze categorie nu zelfs een wachtlijst.’ Wat de club aantrekkelijk maakt? ‘Dat zit hem zeker in de accommodatie. Onze drie grasvelden zijn echt biljartlakens en we hebben daarnaast één kunstgrasveld. De velden worden ook gebruikt voor golf en zodoende ook erg goed onderhouden door de gemeente’ Bij RAP lopen ze er niet mee te koop, maar het is een feit dat ook veel landen en toonaangevende Europese clubs graag van het complex gebruik maken om hier te trainen. Zo was Liverpool in oktober te gast in de voorbereiding op het treffen in de Champions League met Ajax. ‘Daar zijn we als vereniging erg trots op.’

Zelf begon Kint pas in clubverband te spelen in de A-junioren. De tijd is ruimschoots ingehaald. ‘Ik ben nu 72 jaar en ik voetbal nog steeds. Het bijzondere is dat ik dit nog steeds met een groot aantal dezelfde mannen doe als met wie ik in de jeugd ben begonnen. Door de jaren heen zijn er enorme waardevolle vriendschappen ontstaan. Het was ook de bedoeling om dit jaar met z’n allen naar Valencia te gaan omdat we de kans kregen om tegen de oud-internationals van Spanje te spelen. Ook stond een bezoek aan de wedstrijd Villarreal- FC Barcelona op het programma. Helaas kon dit niet doorgaan vanwege het coronavirus.’

Met het opnieuw ‘installeren’ van een jeugdbestuur komt er de laatste jaren ook weer meer structuur in de opleiding. ‘Het was soms allemaal een beetje te vrijblijvend. Gezelligheid was belangrijker dan drie punten. Ook is de wens om met een standaardteam bij de senioren uit te komen op de zaterdag. Dat hoort ook wel bij een vereniging met een dergelijke omvang.’ Het verduurzamen van de accommodatie is binnen SV Rap ook een thema. Zo willen we zonnepanelen op het dak gaan aanbrengen en de huidige verlichting rond de velden vervangen door LED- lampen. ‘Je realiseert zo natuurlijk ook een stukje kostenbesparing. Veder hoopt de club op de lange termijn een nieuw clubgebouw neer te zetten. ‘Ons huidige bestuur is echter aardig op leeftijd. Dus dit lijkt ons een mooie uitdaging voor een nieuwe generatie’, besluit Kint.

Dit artikel is ook terug te vinden in de decembereditie van 433 Magazine.

  • SV RAP

Geef jouw reactie