KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

'Onze club betekent: verbondenheid'

De leukste voetbalclub van Amsterdam. Dat is het eerste wat je leest wanneer je de website van AMVJ bezoekt. En dat is best opmerkelijk voor een club die op Amstelveens grondgebied ligt. ‘Het grootste gedeelte van onze leden komt uit Amsterdam en ook onze velden worden aan hun verhuurd’, vertelt clubman en huidig vicevoorzitter Dirk Landsaat.

AMVJ is een grote omnisportvereniging waar liefst acht takken van sport worden beoefend. Van de naar schatting 4000 leden zijn er ongeveer 550 die voetballen. Het vlaggenschip, zaterdag 1, streed dit seizoen voor de uitbraak van het coronavirus mee om promotie naar de eerste klasse.

Het is een druilige zaterdagmiddag wanneer we Landsaat en Lex van Hees ontmoeten op sportpark Het Loopveld. Wat direct opvalt, is de leeftijd van de huidige voorzitter. Van Hees is pas 26 jaar, maar voelt zich absoluut niet te jong om deze verantwoordelijke functie op zich te nemen. Volgens Landsaat, die hem zelf vroeg om de hamer van hem over te nemen, is hij precies wat de club op dit moment nodig heeft. ‘Hij is hier als jonge jongen in een korte broek binnengekomen, is gretig en leergierig en kent de cultuur van de club. Dat is hier heel belangrijk.’ Wat die AMVJ-cultuur precies is? ‘Lastig uit te leggen, het is een gevoel van je thuis voelen, echt een club die in je bloed zit en dat wordt van generatie tot generatie op elkaar overgedragen. Daarnaast zijn we een fatsoenlijke club Er zijn hier vrijwel nooit excessen.’

‘Ik kom niet uit een ondernemersfamilie, maar het zit wel echt in mij. Op mijn dertiende was ik al webmaster van de club. Ik ben best ambitieus’, vertelt Van Hees. Uiteraard heeft de nieuwe voorzitter zo zijn stokpaardjes. Zo moet de aanleg van een kunstgrasveld de speelmogelijkheden vergroten. ‘We zitten hartstikke vol op de zaterdag. Komend seizoen zullen er ook een aantal jeugdteams op de zondag gaan voetballen. Daarnaast wil ik graag de entourage rondom het hoofdveld verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door e.a. wat leuker aan te kleden met clubvlaggen en er moet eigenlijk een omheining komen. Als we volgend jaar in de eerste klasse zouden spelen, is dat zelfs verplicht. Voor een promotiewedstrijd moesten we een keer uitwijken naar het veld van RAP. Het deed best pijn dat we toen niet op ons eigen complex konden spelen.’ Ook op organisatorisch vlak is AMVJ druk in de weer. Zo zijn er recent een vrijwilligerscoördinator en een vertrouwenspersoon aangesteld. Bij de bloeiende jeugdafdeling functioneert een heel actieve commissie, die onder (veel) meer werkt aan de uitvoering van een plan om jonge voetballers, die dat willen, de kans te geven om via een uitgekiende trainings-en begeleidingsopzet steeds beter te worden.

Verbondenheid
De voetbalclub AMVJ is een echte afspiegeling van de bevolking in de omgeving die zonder meer warmte uitstraalt. Landsaat heeft er een mooi voorbeeld van. ‘Twee jaar geleden kwamen hier twee mannen van Surinaamse afkomst bij ons voetballen. Na één seizoen in ons eerste team besloten ze om het hogerop te zoeken. Maar ze waren hier het seizoen erop alweer terug. Dat ontroerde mij en is voor mij een bewijs dat onze vereniging voor verbinding zorgt.’ En ja, daar passen zeker ook vrouwen bij. Van Hees: ‘Daar zijn we een paar seizoenen geleden mee begonnen. Het zijn voornamelijk vrouwen tussen de 20 en 30 jaar, de meeste zonder eigen voetbalervaring. We hebben nu vier teams. Een op meerdere vlakken zeer waardevolle aanvulling voor AMVJ.’ Het is ondertussen bijna half drie en dat betekent dat Van Hees zich moet opmaken voor zijn eigen wedstrijd. ‘Dat was wel een voorwaarde om deze functie op mij te nemen’, grapt hij. Ook daarbij voelt hij zich gesteund door Landsaat die met veel plezier AMVJ vertegenwoordigd rondom de wedstrijden van het vlaggenschip op de zaterdagmiddag en daarvan ook nog een impressie voor de website van de club maakt.

  • AMVJ
  • Amstelveen

Geef jouw reactie