KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Dorpsvereniging met allure van een topclub

Argon vierde in 2021 haar 50ste verjaardag. Hoogtepunt in de clubhistorie voor de Mijdrechters was het seizoen 2006-2007 waarin de club zich kroonde tot beste amateurclub van Nederland. Dat zulke tijden niet meer terugkeren voor de Argonauten beseffen de blauw-witten heel goed. Maar ook anno 2021 staat de omni-vereniging er prima voor. Met rond de 1200 leden, verdeeld over veld- zaalvoetbal en basketbal, tel je immers meer dan mee.

Dat je niet altijd een achtergrond bij de club moet hebben om als voorzitter te worden gepolst, blijkt uit het verhaal van Ton Goedemoed. Als manager van een chemische divisie had ik de nodige bestuurlijke ervaring met het verschil dat het managen van een amateurvoetbalclub met uitsluitend vrijwilliger heel iets anders is Op dat moment was ik net met prepensioen en had ik dus mijn handenvrij voor een nieuwe uitdaging.’ Inmiddels zijn we elf jaar verder en zit Goedemoed nog steeds op zijn post en stiekem is hij daar best een beetje trots op.

Club van naam
Argon is een club van naam en dat komt zeker niet alleen door de grote sportieve successen in de top van het amateurvoetbal. Zo beschikken de Mijdrechters over een uitstekende jeugdopleiding. Regelmatig worden jongens gescout door Ajax, Feyenoord en FC Utrecht, met de laatste club heeft Argon een samenwerkingsverband. ‘Dat streelt je ego als club natuurlijk wel.’ Toch blijft de keuze om al op jonge leeftijd wel of niet te kiezen voor een profclub een lastig thema. Goedemoed is zelf van mening dat het voor de ontwikkeling van jeugdspelers het beste is om pas rond de 12 tot 14 jaar een dergelijke, ingrijpende overstap naar een profclub te maken en uiteraard vooraf goede gespreken te voeren met de ouders en hun kind. Dat je ook met eigen jongens op een goed niveau kunt spelen, wordt in Mijdrecht bewezen. ‘Ik denk dat 80 procent van ons huidige eerste team afkomstig is uit de gemeente Ronde Venen.’ In het seizoen 2013-2014 maakte de club de keuze om zich volledig te richten op het zaterdagvoetbal. ‘Dat was destijds zeker een lastige afweging, maar deze beslissing hebben we echt op rationele wijze genomen.’ Op de zaterdag stoomde de club vanuit de tweede klasse snel door naar de hoofdklasse. Thans is de eerste klasse het niveau waarop Argon uitkomt. verder op te schuiven in de voetbalpiramide is er zeker. Als ik de sfeer van de diverse selectieteams proef is de spirit aanwezig om het hoogst mogelijke te bereiken. Om als voorzitter als het cement tussen de stenen daarbij aanwezig te zijn is grandioos.’

Pandemie

Ondanks de coronapandemie is Argon volgens Goedemoed, mede door de financiële steun van de overheid, nog altijd een gezonde vereniging. Van een gevreesde terugloop van het aantal leden is geen sprake en de vraag van leden om een deel van de contributie vanwege de sportieve beperkingen te compenseren bleef grotendeels achterwege .’Je bent tenslotte lid van een vereniging zonder winstoogmerk in goede- en in slechte tijden. De vaste kosten lopen gewoon door terwijl inkomsten bv van uit de kantine achterwege blijven. Wel hebben we de contributie voor dit seizoen niet verhoogd en de senioren een kleine compensatie over afgelopen seizoen gegeven.’ Ook de sponsors bleven Argon in een lastige tijd trouw. Wel kijkt de voorzitter met enige vrees naar de vergrijzing van de bevolking in Mijdrecht. ‘Er wordt hier nauwelijks gebouwd.’ Verder hoopt de club in 2022 de nodige activiteiten te organiseren om het jubileum verder vorm te geven.

  • SV Argon

Geef jouw reactie