KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Gemeente Haarlemmermeer: 'spelen op kunstgras gewoon mogelijk'

Op woensdag 5 oktober heeft het televisieprogramma ZEMBLA (Vara op NPO2) een item uitgezonden met de naam 'Gevaarlijk spel'. Het programma ging over mogelijke gezondheidsrisico’s van kunstgrasvelden met rubberkorrels (rubbergranulaat). Ook in andere media zijn er artikelen met dit onderwerp verschenen.

Ook in Haarlemmermeer beschikken veel clubs over voetbalvelden van kunstgras. Op de site van de gemeente is de volgende toelichting over dit onderwerp te lezen.

De belangrijkste vraag die gesteld wordt: kan erop de huidige kunstgrasvoetbalvelden gespeeld worden?

Het antwoord is: ja. (zie tekst persverklaring RIVM hieronder)

KNVB voetbalvelden
In Haarlemmermeer spelen 10 clubs op 19 kunstgrasvoetbalvelden. Alle kunstgrasvelden voldoen aan de eisen die KNVB aan die velden stelt en ze worden ook gekeurd door de bond.

KNVB hanteert de richtlijnen van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zij vertrouwen op de expertise en het onderzoek van dit instituut. De KNVB zegt dat er gewoon op de kunstgrasvelden gespeeld kan worden. Op hun website is een vragenlijst gepubliceerd.

RIVM standpunt + persverklaring 6 oktober
Op de site van KNVB valt te lezen dat zij het advies van het RIVM vertrouwen. Het RIVM stelde in 2006 dat van sporten op kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico's te verwachten zijn. Dit is ook tot op heden het standpunt van RIVM. Landelijk worden dit standpunt gehanteerd voor kunstgrasvelden.

RIVM en het ministerie voor Volksgezondheid en Sport hebben in een persverklaring (6 oktober) het volgende laten weten:
“Op basis van de bestudeerde informatie verwacht het RIVM niet dat de toepassing van rubbergranulaat op kunstgras zal leiden tot risico’s voor de gezondheid. Er is nu geen reden om te stoppen met sporten op deze velden.”

Onderzoek van Europese commissie
Het European Chemicals Agency voert momenteel in opdracht van de Europese Commissie onderzoek uit naar de samenstelling van de stoffen van rubbergranulaat en de effecten daarvan op de gezondheid van mensen. Het onderzoek vindt plaats in een bredere context dan kunstgrasvelden alleen. En wij wachten de resultaten, die rond februari 2017 verwacht worden, af.

Gemeente Haarlemmermeer

Gemeente Haarlemmermeer volgt de lijn van de KNVB en RIVM. KNVB is verantwoordelijk voor de keuring van de velden. Alle velden zijn goedgekeurd en voldoen aan de eisen die KNVB stelt. Er worden geen maatregelen getroffen om kunstgrasvoetbalvelden aan te passen.

Bron: Gemeente Haarlemmermeer

 

 

  • kunstgras

Geef jouw reactie

433 Magazine voortaan thuis ontvangen?

Neem een abonnement