KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Meer voetbalclubs voldoen aan de Haarlemmermeerse richtlijn veilig sportklimaat

De lijst met lokale verenigingen die voldoen aan de Haarlemmermeerse richtlijn voor een veilig sportklimaat blijft groeien. Zeven verenigingen kregen zaterdag 6 april bezoek van wethouder Mariëtte Sedee om ze te feliciteren met hun inzet. De wethouder overhandigde het predicaat veilig sportklimaat die de clubs met trots aan het clubhuis mogen schroeven aan onder meer voetbalclubs SV DIOS en SCPB’22. In totaal voldoen nu dertig clubs in de gemeente Haarlemmermeer aan de richtlijn.

Een veilig sportklimaat betekent dat sporters, zowel jong als oud, zich gekend, erkend en geborgen voelen. Het gaat niet alleen om fysieke veiligheid, maar ook om emotionele en mentale veiligheid. Het gaat om respect, integriteit en gelijke kansen voor iedereen, ongeacht achtergrond, geslacht of vaardigheidsniveau.

Wethouder Sedee onderstreept het belang van een veilig sportklimaat: ‘Sport is niet alleen een fysieke activiteit, maar ook een krachtig middel om waarden en normen over te brengen. Het biedt de mogelijkheid om karaktervorming, teamwork en fair play te bevorderen. Om deze positieve aspecten te laten floreren, is een veilige omgeving essentieel.’

Ruben Faber van Team Sportservice zet zich in om een veilig sportklimaat bij zoveel mogelijk clubs op de agenda te zetten: "Om te voldoen aan de richtlijn moeten clubs voldoen aan een aantal eisen. Kort samengevat gaat het om het hebben van minimaal één geschoolde vertrouwenscontactpersoon, een VOG voor alle trainers van kwetsbare groepen en de positieve sportcultuur structureel opnemen in het beleid. Als sportloket van de gemeente helpt Team Sportservice bij dat proces"

Wethouder Mariëtte Sedee: ‘ Waarom is dit zo belangrijk? Omdat sporters die zich veilig voelen, vol vertrouwen kunnen deelnemen en hun volledige potentieel kunnen benutten. Een veilig sportklimaat stimuleert groei, ontwikkeling en plezier in de sport. Het versterkt de banden binnen een team en creëert een omgeving waarin sporters zich durven uit te dagen en te innoveren. Laten we niet vergeten dat het behouden van een veilig sportklimaat een voortdurende inspanning vereist. Het is niet genoeg om een richtlijn te hebben, we moeten er actief aan blijven werken. Dit is een gedeelde verantwoordelijkheid die rust op de schouders van trainers, begeleiders, sporters, ouders en de hele sportgemeenschap.’

Foto: Femke Corinne de Vries - Postma

 

 

  • Veilig Sportklimaat
  • Team Sportservice
  • gemeente Haarlemmermeer
  • SV DIOS

Geef jouw reactie