KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

De oude garde van Rijnvogels

In deze vertrouwde rubriek gaan we altijd met een aantal oudgedienden van een club om de tafel. Herinneringen ophalen en praten over het heden en de toekomst van de club vormen de vaste ingrediënten. Voor de laatste editie van dit seizoen waren we te gast bij FC Rijnvogels.

De club uit Katwijk zag in 2004, na een fusie tussen KRV en MVKV, het levenslicht. Katwijk Rijn Vogels (KRV) werd opgericht in 1933. MVKV in 1966. Frans Houwer, Peter van den Berg, Siem Guyt, Gert Vis, Piet Versteege, Klaas Groenheijde en arrangeur Kees van Kampen zijn bekende gezichten bij de club en zijn dan ook de aangewezen personen om deel te nemen aan dit rondetafelgesprek.

De meeste mannen zijn deze vrijdagochtend nog niets vermoedend aan het werk met diverse onderhoudswerkzaamheden op sportcomplex De Kooltuin, nabij het voormalige vliegveld Valkenburg. En nee, dat doen ze niet één keer in de week, maar voor de meesten komt de teller zelfs op drie. Het betreft hier vrijwilligerswerk, maar de arbeidsethos van deze mannen is enorm. Met de clubliefde voor FC Rijnvogels zit het dus wel snor. Vandaag wacht wel de wekelijkse beloning. De trouwe vrijwilligers worden uitbetaald met heerlijke verse vis die ook bij thuiswedstrijden in een speciale keet op zaterdag wordt bereid en gretig aftrek vindt. Even tijd maken om wat over hun club te vertellen, lukt wel, maar het mag niet te lang duren. Kees van Kampen bijt het spits af. Hij was liefst 32 jaar penningmeester van de club. Frans Houwer was op het middenveld jarenlang een vast waarde in het eerste team dat in die periode vooral in de vierde speelde. Ook zat Houwer samen met onder meer Van Kampen jarenlang in het bestuur met een club die hij als vrienden omschrijft. Hoogtepunt in deze periode was de oplevering van het met eigen middelen gefinancierde nieuwe clubhuis in 2006. Gert Vis heeft ook een mooie staat van dienst op de club. Hij maakte zich onder meer verdienstelijk als jeugdleider van zijn zoons en scheidsrechter. In de onderhoudsploeg houdt hij zich vooral bezig met groenonderhoud en beheer.

Meiden- vrouwenvoetbal
Siem Guyt en Peter van den Berg hebben bij hun vrijwilligerswerk een duidelijke voorkeur voor de vrouwenafdeling. Guyt zijn vrouw en dochter voetbalden ook. Zelf was hij jaren de vaste verzorger. ‘In die periode waren er veel liesblessures’, grapt Houwer. Thans concentreert Guyt zich op de zaterdag op het bakken en verkopen van de vis. Van den Berg heeft drie dochter die allemaal wilden gaan voetballen. Twee doen dat nu nog steeds. Zelf zit hij al al jaren in de technische commissie van deze afdeling. Het meiden- vrouwenvoetbal kent een lange historie bij de vereniging. Van Kampen: ‘Het kost veel energie, meer levert ook veel op.’ Thans kent FC Rijnvogels meer dan tien teams in deze categorie. Van den Berg prijst de betrokkenheid van de vrijwilligers bij deze afdeling. ‘We hebben een heel trouw clubje trainers en begeleiders.’ Vrouwen 1 komt uit tin de topklasse. En ja, dat trekt ook veel speelsters van buitenaf en dat is op dit niveau ook noodzakelijk. Hetzelfde geldt ook voor het eerste mannenteam. FC Rijnvogels promoveerde vorig seizoen naar de derde divisie en draait als nieuwkomer keurig mee in de subtop. In een voetbalminnende gemeente wil je natuurlijk als FC Rijnvogels niet dat er alleen over grote broers VV Katwijk en Quick Boys gesproken wordt. Piet Versteege: ‘De concurrentie is moordend. Dat werkt twee kanten op. We verliezen soms spelers die er bovenuit steken, maar er komen ook weer jongens over van omliggende verenigingen. Ik vind het zeker knap dat er met zo’n, relatief, kleine vijver hier door alle clubs op zo’n hoog niveau gespeeld wordt. Het versterkt natuurlijk elkaar ook. Je wilt natuurlijk niet het lachertje van de gemeente zijn,’ Prestatievoetbal zonder dat dit ten koste gaat van de sfeer. Dat is kort samengevat hoe ze het graag bij Rijnvogels zien. Versteege is ook een waardevolle kracht van het onderhoudsteam. Ook op De Kooltuin zijn de kunstgrasvelden (3) ten opzichte van de grasvelden (2) in de meerderheid. Dat heeft uiteraard invloed op de werkzaamheden, maar onder meer het verzorgen van de belijning blijft altijd een flinke klus. Voorkeur voor natuurgras of kunstgrasveld heeft Versteege niet. ‘Het heeft allebei voor- en nadelen.’

Voetballiefde
Katwijk is een dorp waar iedereen van voetbal houdt. Je zou het bijna denken als je het aantal leden van alle clubs naast elkaar zet. Bij FC Rijnvogels zijn dat er thans rond de 850. Uitzonderingen zijn er ook en zelfs bij deze oude garde. Klaas Groenheijde is de vereniging ingerold via vrouw en zwager. ‘Ik ben zelf geen voetballiefhebber en heb dus niet echt veel te vertellen.’ De derde helft is bij hem dan ook favoriet. ‘Je bent onder de mensen en van de straat.’

Ondertussen houden enkele tafelgasten de tijd scherp in de gaten, want het werk moet wel op tijd af. Positief over de toekomst van FC Rijnvogels zijn ze zeker. De verwachting is dat de club komende jaren veel nieuwe leden mag verwelkomen door de realisatie van een enorme nieuwe woonwijk op het voormalige vliegveld Valkenburg. Deze groei zien ze bij Rijnvogels zeker zitten. Een voordeel van een locatie buiten de dorpskern, zoals die van Rijnvogels is dat uitbreiding van het aantal velden een realistische optie is als de situatie daarom vraagt.

Dit artikel is ook terug te vinden in de zomereditie van 433 Magazine.

  • FC Rijnvogels
  • oude garde
  • Katwijk

Geef jouw reactie