KNVB regio West 1 en 2
433Magazine is een tijdschrift in print en online met al hét voetbalnieuws uit uw regio.
Nieuws
Beeldmerk 433Magazine
Uit de regio

Een veel scorende centrumspits van een ander universum

De in Purmerend geboren Dennis Kaars is anders, als we dat zo mogen noemen. Niet omdat hij in de jeugd bij VV Monnickendam begon als rechtsback en uiteindelijk werd omgetoverd tot een veel scorende centrumspits, want deze route hebben meerdere voetballers doorlopen. Het is een ander fascinerend verhaal dat hem bijzonder maakt en voor velen misschien onwerkelijk klinkt.

Vijf jaar geleden toen Kaars - destijds actief bij ASV De Dijk - thuis kwam van een avond stappen, zag hij zoals hij zelf noemt het licht. Toen hij naast zijn vriend op de bank plofte, keek hij zijn vriend aan en tot zijn grote schrik zag hij zijn eigen gezicht op het lichaam van zijn vriend. Na een paar keer wegkijken, bleef Kaars zichzelf zien alsof hij in de spiegel keek. ‘Ik belandde in een totaal ander universum, en vanaf dat moment wist ik gewoon dat ik hier iets mee moest doen.’ Dit werd uiteindelijk de spirituele kant in de vorm van yoga en veel mediatie. Yoga en mediteren zijn inmiddels een vast onderdeel van zijn dagelijkse routine, ook voor wedstrijden, met als resultaat meer geduld en een scherpere geest. Spiritualiteit gaat in zijn ogen om het verhogen van het bewustzijn, uitzoeken van het universum of ook wel de hogere macht - wat zit er achter onze realiteit? ‘Dit aspect is in het voetbal nog wel onderbelicht, hier gaat het vaak om het fysieke aspect. Clubs zijn hier zich wel steeds meer naar aan het toe bewegen, maar dit kan nog veel beter. En dan bedoel ik meer rustmomenten pakken en realiseren wat niet alleen je lichaam, maar ook je geest op bepaalde momenten nodig heeft, of ook wel het versterken van de mentale weerbaarheid.’

Voordat Kaars op dit persoonlijke keerpunt kwam, ging er een mooie voetbalcarrière aan vooraf. De geboren Purmerender heeft zijn jeugdopleiding genoten bij de plaatselijke voetbalvereniging VV Monnickendam waar hij zijn eerste meters maakte als rechtsback. Dit deed hij niet onopgemerkt. De jonge Kaars werd op voetbalkampen vaak verkozen tot het grootste talent. Kaars fungeerde tot de A-junioren als rechtsback tot zijn vader als trainer van de A1 opeens anders besloot en hem op het middenveld opstelde. Hij bleek scorend vermogen te hebben en werd al snel als centrumspits opgesteld. Kaars beleefde vele successen bij VV Monnickendam in de junioren, met een kampioenschap als grootste prijs. ‘Dit was echt een hele goede lichting, helaas zijn bijna alle jongens geblesseerd geraakt en ben ik de enige die wat hoger terecht is gekomen.‘

Carrièrepad
Na VV Monnickendam besloot hij aan de slag te gaan bij VV HBOK (Voetbal Vereniging Het Begon op Klompen). Kaars wist in de competitie twee keer indruk te maken tegen de zaterdagamateurs van Ajax en werd zodoende benaderd door de toenmalig trainer Bart Logchies. Hij maakte de overstap en werd in het eerste jaar direct kampioen in de hoofdklasse. ‘Om in het Ajax shirt te spelen was wel echt mooi en ook stiekem een droom.’ Via Ajax volgde nog een mooi rijtje aan clubs: ASV De Dijk, FC Den Bosch en Quick Boys.

Op de vraag of hij alles uit zijn carrière heeft gehaald, volgt een hele lange aarzeling. ‘Ik denk het wel, maar wellicht had er toch iets meer ingezeten als ik er echt alles aan gedaan had.’ Kaars speelde immers in het seizoen 2016-2017 bijna in de Eredivisie. Zijn proefperiode bij Sparta Rotterdam leverde helaas geen contract op omdat de clubs er financieel niet uitkwamen. ‘Ik kijk wel gewoon tevreden terug op mijn carrière en ben blij dat ik nog als prof bij FC Den Bosch heb gespeeld.’

Oude liefde
Een terugblik doe je meestal als je carrière beëindigd, maar dat is nog niet het geval voor de onverstoorbare Kaars. Volgend seizoen keert hij weer terug op het oude nest bij HBOK in de tweede klasse. Niet om zijn klompen te poetsen, maar om nog maar een keer zijn kicksen te verslijten – in wellicht zijn laatste jaren op niveau. De zeer sympathieke Kaars heeft een goede band met de huidige hoofdsponsor van HBOK – welke in zijn periode bij ASV De Dijk ook de sponsor was – en die hem dan ook benaderde om bij de club uit Zunderdorp te gaan spelen. ‘De keuze was snel gemaakt, het is 10 minuten rijden vanaf mijn huis en train 2 keer i.p.v. 3 keer.’ Als kersverse vader van een dochtertje, zijn drift voor spiritualiteit en relatief nieuwe baan als mediaplanner bij Mindshare – waar hij samen met zijn (oud)teamgenoot Jeroen Tesselaar werkt – is dit het beste besluit wat hij kon nemen.

Terugkijkend op zijn carrière heeft Kaars zijn successen als spits te danken aan zijn vader. Maar veel belangrijker is zijn persoonlijke ontwikkeling als mens. Zoals hij het zelf zo mooi zegt, is zijn geest veel sterker dan zijn lichaam. En dat is allemaal gekomen door een avond iets te lang doorfeesten.

Tekst: Sherida Jansen

Dit artikel is ook terug te vinden in de juni-editie van 433 Magazine die binnenkort verschijnt en gratis kan worden afgehaald bij diverse winkeliers in ons verspreidingsgebied. Welke? Binnenkort publiceren we een lijst met adressen op onze site.

 

  • Dennis Kaars
  • Quick Boys
  • HBOK
  • VV Monnickendam

Geef jouw reactie